Brže raste dijete koje spava popodne

Mame i bebe
Brže raste dijete koje spava popodne
Dokazano je da su djeca koja ne spavaju popodne umorna i uznemirena i da se ne uspijevaju uspavati početkom večeri. Dakle, popodnevni počinak je garancija za dobru noć.

*Za bolji noćni san: Dokazano je da su djeca koja ne spavaju popodne umorna i uznemirena i da se ne uspijevaju uspavati početkom večeri. Dakle, popodnevni počinak je garancija za dobru noć.

*Odmor za mozak: Taj san je dobar i za zdravlje. Činjenica da se dijete opruži i sklopi oči osigurava mozgu odmor. Tada nema potrebu održavati tijelo u ravnoteži i skupljati informacije koje ga okružuju (80 posto prima putem očiju). Mozak, u punom razvoju u tom dobu, cijeni mogućnost odmora.

*Za bolju pažnju: Odmor je dobar i za intelekt. Jedna studija pokazuje da su mala djeca koja spavaju popodne svakoga dana, pažljivija od drugih mališana.

*Za brži rast: Također, spavanje pogoduje i rastu. Ležeći položaj olakšava napetost pršljenova i opušta mišiće koji kičmeni stub drže uspravnim. Zatim, popodnevni počinak odvija se u fazi dubokog i sporog sna bez snova. Tokom takvoga sna luči se hormon rasta te jača imunološki sistem.

Kako je najbolje

Za dijete je najbolje da spava u tišini i polumraku. Stavite ga u postelju ranije i probudite prije 16 sati. Pazite da dijete ne budite grubo i naglo i iskoristite trenutak kada se okreće.

Ako se teško uspavljuje

Dijete stavite u krever i dajte mu omiljenu igračku te recite da ne mora spavati, ali se mora odmarati u tišini. Ako osjeti vašu odlučnost i ako ima potrebu za snom, neće biti problema.

Šta kada neće da spava

Izostavite spavanje jednu sedmicu. Ako je dijete mirno i uvečer lako zaspi, znači da mu popodnevni odmor ne treba. Ali, ako je zlovoljno, pokušavajte ga uspavati.

Ne propustite