Tri varijante autoputa Banjaluka – Novi grad

Biznis
Tri varijante autoputa Banjaluka – Novi grad
Predstavnici Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda predstavili su danas u Prijedoru generalni projekat auto-puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Predstavnici Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda predstavili su danas u Prijedoru generalni projekat auto-puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović rekao je da su ekipe ovog instituta, nakon godinu i po dana istraživanja terena, povukle tri moguće varijante.

On kaže da će CIP za onu koja bude usvojena izraditi avio-snimak i 3D model kako bi ljudi koji nisu iz struke vidjeli kakva je i kuda ide trasa, te gdje su tuneli, mostovi, propusti, predusjeci i kosine.

„Nakon toga će se pristupiti izradi idejnog projekta gdje su terenski radovi, geodetska snimanja, geološki istražni radovi… Nakon idejnog rješenja, ide revizija, izrada glavnog projekta, pa tehnička kontrola. Prema nama, u roku naredne dvije godine ne bi mogla da krene izgradnja auto-puta“, istakao je Ignjatović novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da razvoja i ekonomije nema bez saobraćajne infrastrukture.

„U Prijedoru smo to prepoznali davno i naša je želja bila da razvijemo putnu infrastrukturu, ali i željezničku. Zato smo mi insistirali dugo godina da u Prostorni plan Republike Srpske uđe izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, ali istovremeno i brza cesta Prijedor-Kozarska Dubica-Donja Gradina-Jasenovac, jer nam je izuzetno bitan i taj poprečni izlaz na autoput Beograd- Zagreb i konačno je ta naša ideja realizovana“, rekao je Pavić na prezentaciji generalnog projekta.

On je naveo da se u poslu koji je grad Prijedor započeo sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske i „Autoputevima Republike Srpske“ i pitanju kako ga konkretizovati pojavila kompanija iz Kine koja je spremna učestvovati u realizaciji ovog vrlo značajnog projekta.

„Tako se praktično sa istom kompanijom počela dogovarati i rekonstrukcija željeznice od Banjaluke preko Prijedora do Dobrljina i autoput Banjaluka- Prijedor-Novi Grad, prva faza Prijedor-Banjaluka“, naveo je Pavić.

Direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić rekao je da je ovo opravdan i potreban projekat.

„Osnovni set dokumenata je urađen. Ti početni dokumenti bili su neophodni da uopšte uđemo u pregovore sa kineskim partnerom i da kineski partner počne da traži i obezbjeđuje sredstva za ovaj projekat“, dodao je Topić.

Prema generalnom projektu CIP-a, prva varijanta duga je 78,6 kilometara i koštala bi 850,7 miliona evra, druga od 74,3 kilometra koštala bi 728,3 miliona evra, a treća od 83,8 kilometara koštala bi 938,2 miliona evra.

Prezentaciji su prisustvovali i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, direktori „Željeznica Republike Srpske“ i „Puteva Republike Srpske“ Dragan Savanović i Nenad Nešić, predstavnici kineske kompanije „Čajna šadong internešnel ekonomik end tehnikal kooperejšen“, i brojni predstavnici javnog života prijedorske regije.

Ne propustite