Čokoladni ledeni vjetar

Kuharica
Čokoladni ledeni vjetar
Jednostavna priprema. Kolač prigodan za veće proslave.

Jednostavna priprema. Kolač prigodan za veće proslave.

Sastojci za koru:

    5 bjelanaca
    15 kašika šećera
    1 kašičica sirćeta
    1 kašika brašna

Priprema kore:

Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca sa šećerom i umješati lagano sirće i brašno u to. Izabrati veći pleh pravougaonog oblika imajući u vidu da ćete ispečenu koru podjeliti na 3 trake i da će torta biti veličine jedne trake. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati smjesu i peći na 150 stepeni oko pola sata (paziti da se ne presuše). Koru odvojiti od papira i izrezati je na tri dijela tako da dobijete 3 trake.

Sastojci (I fil):

    5 žumanaca
    30g šećera
    150dl mlijeka
    100g čokolade
    2 kesice vanillin šećera
    30g brašna
    125 g margarina

Sastojci (II fil):

    1/2 l slatke pavlake ili šlaga

Priprema fila:

Za krem od čokolade pjenasto izmiksati žumance i šećer. Dok se smjesa miksa, na pari otopiti čokoladu za kuhanje. U pjenastu smjesu žumanaca dodati vanilin šećer, mlijeko, otopljenu čokoladu i brašno pa sve izmiksati u jednoličnu smjesu. Smjesu kuhati na laganoj vatri, neprestano mješajući dok ne postane kao vrlo gust puding. U ohlađen krem umutiti omekšali margarin. Slatku pavlaku ili šlag izmiksati u čvrstu smjesu. Tortu slagati sljedećim redom: kora od bjelanaca, zatim sloj kreme od čokolade i sloj šlaga ili slatke pavlake…tako tri puta. Cjelu tortu premazati preostalim šlagom ili slatkom pavlakom.

Izvor:magicnirecepti.blogspot.com

Ne propustite