Čokoladni ledeni vjetar
Jednostavna priprema. Kolač prigodan za veće proslave.
Sastojci za koru:
5 bjelanaca
15 kašika šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašika brašna
Priprema kore:
Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca sa šećerom i umješati lagano sirće i brašno u to. Izabrati veći pleh pravougaonog oblika imajući u vidu da ćete ispečenu koru podjeliti na 3 trake i da će torta biti veličine jedne trake. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati smjesu i peći na 150 stepeni oko pola sata (paziti da se ne presuše). Koru odvojiti od papira i izrezati je na tri dijela tako da dobijete 3 trake.
Sastojci (I fil):
5 žumanaca
30g šećera
150dl mlijeka
100g čokolade
2 kesice vanillin šećera
30g brašna
125 g margarina
Sastojci (II fil):
1/2 l slatke pavlake ili šlaga
Priprema fila:
Za krem od čokolade pjenasto izmiksati žumance i šećer. Dok se smjesa miksa, na pari otopiti čokoladu za kuhanje. U pjenastu smjesu žumanaca dodati vanilin šećer, mlijeko, otopljenu čokoladu i brašno pa sve izmiksati u jednoličnu smjesu. Smjesu kuhati na laganoj vatri, neprestano mješajući dok ne postane kao vrlo gust puding. U ohlađen krem umutiti omekšali margarin. Slatku pavlaku ili šlag izmiksati u čvrstu smjesu. Tortu slagati sljedećim redom: kora od bjelanaca, zatim sloj kreme od čokolade i sloj šlaga ili slatke pavlake…tako tri puta. Cjelu tortu premazati preostalim šlagom ili slatkom pavlakom.
Izvor:magicnirecepti.blogspot.com