Otkrijte kako da poboljšate život svoje mačke!

Kućni ljubimci
Otkrijte kako da poboljšate život svoje mačke!
Svi ljubitelji-vlasnici mačaka, moraju se neprestalno truditi oko njih i informirati se o svim načinima brige oko njihovog zdravlja i prehrane.

Svi ljubitelji-vlasnici mačaka, moraju se neprestalno truditi oko njih i informirati se o svim načinima brige oko njihovog zdravlja i prehrane.

 U nastavku pročitajte jednostavne metode pomoću kojih ćete postati još bolji vlasnik mačke.

1. Zadržite mačku u kući

Obzirom da su mačke znatiželjne, one će pokušati iskoristiti svaku priliku kako bi istražile novi teritorij. Međutim, ovdje je bitno naglasiti da svaki novi teritorij izvan vašeg kućnog prostora krije brojne opasnosti. Neke od opasnosti su svakako automobili, neprijateljski raspoloženi psi ili neke druge životinje.
Ako i zanemarimo očite opasnosti poput prometa, od ozljeda zadobivenih u borbi s drugim pripadnicama vrste, mačka može pokupiti ozbiljne infekcije i bolesti, poput FIV-a i FeLV-a. To, naravno, ne znači da ne smijete puštati mačku van uopće, posebno ako ima ograđeno dvorište na raspolaganju, no u svakom drugom slučaju uzica je vrlo korisna stvar ako već mislite da vam mačka mora vidjeti okolinu.

2. Ne budite lijeni s mačjim pijeskom

Ako ne čistite pijesak redovito, može se dogoditi da će mačka obaviti nuždu negdje drugo u stanu – odabrat će biljku s dosta zemlje, kupatilo, pa čak i tepih. Pravilo je imati jednu posudu s pijeskom po mački, no čak će i više mačaka ponekad obavljati nuždu u jednoj posudi pa ćete tu jednu morati čistiti češće.

3. Redoviti pregledi kod veterinara

Većina nas izbjegava odlazak kod veterinara koliko god je to moguće, no mačke su vrlo povučene životinje i potrudit će se ne pokazivati simptome bolesti sve dok ne bude prekasno. Kod vrlo mladih mačaka, kao i kod onih starijih važno je jednom godišnje posjetiti veterinara te tako biti siguran da je maca zdrava i vesela.

4. Igrajte se sa svojom mačkom

Unatoč tome što su prilično neovisne životinje, mačke uživaju u našem društvu i mogu pasti u depresiju ako im ne pružamo nikakvu niti emotivnu niti fizičku stimulaciju. Može im postati dosadno, a mogu se i osjećati zaboravljeno. Svakodnevna igra je u tom slučaju vrlo kvalitetno rješenje.

5. Briga oko prehrane

Želite li omogućiti svojoj ljubimici što kvalitetniju i zdraviju ishranu, nikad nije prekasno da počnete. Pratite navike svoje mace, posavjetujte se sa veterinarom, odredite zajedno što bi bilo najispravnije i onda se toga držite.

Ne propustite