Sarajevo dobija hotel "Hilton": Izgradnja počinje u septembru, investicija vrijedna 10 miliona eura

Biznis
Sarajevo dobija hotel "Hilton": Izgradnja počinje u septembru, investicija vrijedna 10 miliona eura
Ukupna vrijednost investicije je 10 miliona eura, ne računajući sredstva za kupovinu objekta

Vlasništvo nad 65% objekta bivšeg Feroelektra u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16, koje je imala Opština Stari Grad, od petka pripada firmi "Kol" Sarajevo. Kupoprodajni ugovor o prodaji nekretnine potpisali su u petak, 8. jula, u prostorijama Opštine Stari Grad načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Fatih Kol, direktor i vlasnik firme "Kol".

Prethodno je Opštinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj prošlog mjeseca usvojilo prijedlog zaključka o rješavanju statusa ovog objekta na način da se firmi "Kol", po pravu preče kupovine, proda opštinski dio objekta za iznos od 3 miliona KM. U septembru će ova firma na mjestu nekadašnjeg objekta "Ferolektro" početi gradnju luksuznog hotela "Hilton", prvog u Bosni i Hercegovini. Prvi hotel "Hilton" u BiH trebao bi biti izgrađen za 18 mjeseci.

Prilikom potpisivanja načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je Fatih Kol prethodno otkupio vlasništvo nad 35% dijela objekta od ranijeg vlasnika Zlatka Krainovića, kao i da je izmirio obaveze prema svim nosiocima stanarskih prava u objektu.

- Opština Stari Grad, na osnovu odluke koju je donijelo Opštinsko vijeće, danas prodaje svoj dio objekta firmi "Kol" koja će na tom mjestu izgraditi jedan moderni hotel istih gabarita i vanjske fasade kakva je ranije bila jer se radi o objektu koji je pod zaštitom države i vanjski izgled mora ostati isti. Što se tiče enterijera objekta, on će biti prilagođen namjeni hotela, a imat će i dvije etaže podzemnih garaža - pojasnio je Hadžibajrić.

Fatih Kol je kazao da je ovo veoma važan dan za njega i da je veoma zadovoljan razvojem situacije i ovom saradnjom jer će opština Stari Grad, Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobiti luksuzni hotel "Hilton" grupacije, prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

- Ovo će zasigurno dodatno privući mnoge ljude u opštinu Stari Grad, a osim toga u ovom hotelu će posao dobiti 60 ljudi. Radovi na izgradnji hotela počeće u septembru ove godine, a odvijat će se u tri smjene, pa se nadamo da ćemo već za godinu i pol završiti gradnju - kazao je Kol.

Ukupna vrijednost investicije je 10 miliona eura, ne računajući sredstva za kupovinu objekta, prenio je portal "Sarajevo-construction".

Ne propustite