Siromah ostavio milione onima koji su ga hranili

Dobre priče
Siromah ostavio milione onima koji su ga hranili
Njegovi sugrađani nisu imali predstavu da je on multimilioner.

Prije nego što je Ronald Read iz gradića Bretlbora u američkoj državi Vermont umro prošlog ljeta, više puta se nalazio u situaciji da prima pomoć od darežljivih ljudi. Međutim, ovaj skromni čovjek je oduševio javnost, kada je nakon njegove smrti objavljeno da je ostavio 6 miliona dolara lokalnoj bolnici i biblioteci.

Prije nego što je prošle godine Ronald Read preminuo u 92. godini života, njegovi sugrađani nisu imali predstavu da je ovaj dedo multimilioner.

''Jedna žena mu je, pošto je vidjela da moj klijent po hladnom vremenu nosi samo kačket, isplela vunenu kapu", ispričala je njegova pravna zastupnica, Laurie Rowell CNN-u.

Ronald je nosio staru jaknu koju je kopčao pomoću zihernadle, a i košulje koje je nosio svakog dana su bile toliko iznošene da mu je jednom prilikom čovjek ispred njega platio doručak u obližnjoj kantini, misleći da je riječ o beskućniku.

Možda su baš ta mala dobra djela inspirisala ovog čovjeka da ostavi trag i vrati nešto lokalnoj zajednici.

''Legat Robert Reada je uplatio svoje prve priloge Memorijalnoj bolnici u Brattleborou i Brooksovoj biblioteci u sumama od 4.8 miliona i 1.2 miliona dolara'', stoji u saopštenju za javnost Readove advokatice.

Ovaj čovjek skromnog izgleda je često posjećivao bolničku kantinu i tu doručkovao, prema riječima Gine Pattison, portparolke Memorijalne bolnice.

''Niko nije mogao pretpostaviti da je taj čovjek milioner. Kada smo čuli da nam je ostavio toliku svotu novca, bili smo zaista iznenađeni'', rekla je ona.

Read je učestvovao u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je sa bratom radio kao mehaničar. Pošto su prodali radionicu u kojoj je radio, Read je ostao bez posla, ali se nije želio penzionisati.

Ovaj čovjek se pod stare dane zaposlio kao domar u jednoj radnji. Konačno se penzionisao 1997. godine. Iako poslovi kojima se bavio nisu bili baš dobro plaćeni, ovaj čovjek je volio da ulaže novac u akcije na berzi.

Zarada od dividendi je u kombinaciji sa izuzetno skromnim načinom života dovela do toga da je u trenutku smrti ovaj čovjek imao ušteđevinu od čak osam miliona dolara.

Osim što je šest miliona dolara donirao bolnici i biblioteci, ovaj nevjerovatni čovjek je ostatak svog bogatstva podijelio svojoj porodici i prijateljima.

Ne propustite