Dvije šolje mlijeka dnevno

Mame i bebe
Dvije šolje mlijeka dnevno
Dvije šolje mlijka dnevno djeci osiguravaju dovoljnu količinu vitamina, a ne utječu na smanjenje nivoa željeza u organizmu, pokazuju istraživanja.

Dvije šolje mlijka dnevno djeci osiguravaju dovoljnu količinu vitamina, a ne utječu na smanjenje nivoa željeza u organizmu, pokazuju istraživanja.


Vitamin D i željezo su ključne hranjive materije, naročito za malu djecu kod koje su mozak i tijelo još u fazi razvoja. Međutim, ukoliko djeca konzumiraju više kravljeg mlijeka, odnosno vitamina D, postoji rizik da se u njihovom organizmu smanje zalihe željeza, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo više od 1.300 mališana uzrasta od dvije do pet goduna. Vitamin D pomaže da organizam apsorbira kalcij koji je neophodan za formiranje jakih kostiju.

Također, on može pomoći da se spriječe različite autoimune bolesti, i bolesti respiratornih organa, kao i kardiovaskularnih oboljenja. Kod beba koje u prvoj godini života ne unose dovoljno vitamina D, može doći do pojave rahitisa.


Pored mlijeka, vitamin D se u prirodnom obliku može naći u masnoj ribi, kao što su tuna, skuša i sardina. Željezo je neophodno za razvoj mozga. Nedostatak željeza, čak i ako nije toliko ozbiljan da se dijagnosticirati anemija koja može ugroziti razvoj psihičkih i mentalnih sposobnosti.
Istraživači su došli do zaključka da su dvije šolje mlijeka dnevno sasvim dovoljne za optimalan unos vitamina D, a da pritom ne ugrožavaju zalihe željeza u organizmu. Razlog zbog kojeg djeca koja piju mnogo mlijeka imaju problem s nedostatkom željeza jeste najvjerovatnije taj, tvrde istraživači, što su poslije mlijeka dovoljno siti i nemaju potrebu da u organizam unesu i druge namirnice bogate željezom.

Ne propustite