Djeca pod stresom – prepoznajte simptome!

Mame i bebe
Djeca pod stresom – prepoznajte simptome!
Gledajući očima odraslih, dječiji svijet izgleda tako bezbrižan i sretan. Pa, zapravo, o čemu bi djeca mogla brinuti? O mnogo čemu! Čak i vrlo mala djeca imaju svoje brige i u određenoj mjeri osjećaju stres

Da, stres može utjecati na bilo koga – čak i dijete – koje se pod njegovim utjecajem može osjećati krajnje bespomoćno. Tako dvogodišnje dijete može biti vrlo tjeskobno, jer osoba koja bi joj trebala pomoći, roditelj, nije dovoljno uz nju – odvajanje od roditelja najveći je uzrok tjeskobe. S odrastanjem djeca će osjetiti pritisak koji donosi škola, a taj pritisak mogu povećati i ambiciozni roditelji svojim zahtjevima koji ne moraju biti u skladu s mogućnostima i željama samog djeteta.

Osim toga, stres koji dijete osjeća ne mora biti posljedica događaja u njegovom životu. Roditelji bi trebali obratiti pažnju slušaju li djeca razgovore o finansijskim, zdravstvenim ili porodičnim problemima s kojima se još ne mogu nositi. Djeca tako lako suosjećaju i tjeskobe koje zahvate roditelja u tren oka postaju djetetov problem. Poseban teret osjećaju djeca razvedenih roditelja, čak i najmirniji razvod predstavlja ogroman preokret.

Najgore što im roditelji mogu priuštiti, izostavimo li patološko ponašanje, je tjerati djecu da biraju strane ili izlagati klevetanju drugog roditelja. Tu je naravno i TV s dokumentarnim ili filmskim prikazima strašnih prizora koji zahtijevaju objašnjenje i obećanje da takvi događaji neće utjecati na njegov život. Izostane li objašnjenje, djetetove misli mogu ostati zaokupirane strahotama koje je vidjelo na vijestima ili filmu. 

Ne propustite