Standard and Poor's snizio kreditni rejting Evropske unije zbog Brexita

Biznis
Standard and Poor's snizio kreditni rejting Evropske unije zbog Brexita
Bonitetna agencija Standard and Poor's za jedan stepen snizila je dugoročni kreditni rejting Evropske unije i objasnila svoju odluku nesigurnošću koja vlada u bloku nakon britanske odluke da izađe iz Evropske unije.

Bonitetna agencija Standard and Poor's za jedan stepen snizila je dugoročni kreditni rejting Evropske unije i objasnila svoju odluku nesigurnošću koja vlada u bloku nakon britanske odluke da izađe iz Evropske unije.

"Nakon odluke britanskih glasača da napuste EU na referendumu 23. juna, ponovo smo procijenili našu analizu kohezije u EU, koju danas smatramo više neutralnim faktorom nego pozitivnim u ocjeni te cjeline", navela je agencija u saopćenju.

U ocjeni koja će povećati cijenu zaduživanja za 28-člani blok S&P je smanjio kreditni rejting EU-a na AA s AA+, uz stabilnu perspektivu, što znači da agencija ocjenjuje da dodatno smanjenje neće biti srednjoročno potrebno, prenosi Hina.

U ponedjeljak su S&P i Fitch smanjili ocjenu Velike Britanije. S&P je smanjio ocjenu zemlje na AA s najbolje ocjene AAA, dok ju je Fitch smanjio na AA s AA+. Relativno visoka ocjena EU "znači da smatramo da će se države članice držati svojih budžetskih obaveza prema EU-u", dodaje agencija.

Ne propustite