Pet kompanija iz BiH na tržištu EU

Biznis
Pet kompanija iz BiH na tržištu EU
U sklopu projekta CE označavanje – pasoš za izvozno orijentisane kompanije u BiH“ pet bh. kompanija je steklo uslove za postavljanje znaka CE na svoje proizvode, a time pristup i plasman proizvoda na tržištima zemalja Evropske unije (EU)

U sklopu projekta "CE označavanje – pasoš za izvozno orijentisane kompanije u BiH" pet bh. kompanija je steklo uslove za postavljanje znaka CE na svoje proizvode, a time pristup i plasman proizvoda na tržištima zemalja Evropske unije (EU).

Radi se o kompanijama Inter - Tešanj, AB Neretva - Mostar, E-Metal - Šamac, Limex - Sočkovac i Fining - Gračanica.

Oznaku CE dobijaju proizvodi za koje su donesene specifikacije na nivou EU, a da bi se na proizvod stavila oznaka CE potrebno je sastaviti tehničku dokumentaciju koja potvrđuje da proizvod ispunjava zahtjeve na nivou EU.

U sklopu projekta izvršeno je stručno usavršavanje radnika spomenutih kompanija radi prilagođavanja poslovnim uslovima u inostranstvu. 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je izjavio da će angažman na ovakvim projektima biti nastavljen što će dovesti do povećanja broja bh. kompanija na evropskom tržištu, a zahvalio se i Ambasadi Švicarske u BiH uz čiju je podršku realizovan projekat.

 

 

Ne propustite