Evropa i Švicarska vode rat za stabilizaciju eura i franka

Biznis
Evropa i Švicarska vode rat za stabilizaciju eura i franka
Nakon Brexita i izlaska velike Britanije iz Evropske unije, kao jedna od prvih posljedica spominje se rast švicarskog franka i američkog dolara i ponovno povećanje kreditnih rata za švicarce.

Nakon Brexita i izlaska velike Britanije iz Evropske unije, kao jedna od prvih posljedica spominje se rast švicarskog franka i američkog dolara i ponovno povećanje kreditnih rata za švicarce. Premda se o tome govori kao o gotovom činu i novom katastrofalnom procesu, ipak treba biti oprezan. Jutros je franak podivljao u odnosu prema euru i fali samo osam posto do poravnanja dvije valute.

Stvar nije nimalo jednostavna. Evropska centralna banka objavila je da je spremna intervenirati, ne samo eurom, nego i u drugim valutama, što se uglavnom odnosilo na švicarski franak. Prvi strah od novog udara franka na euro je došao. Moguće je da će se, ipak, napraviti ozbiljni potezi prema stabilizaciji valuta, te da udar neće potrajati.

Stabilnost valuta se nameće kao pitanje svih pitanja nakon Brexita. Već je poznato stanje sa privredom Švicarske. Naime, Švicarci su već u prva tri mjeseca ove godine napravili analizu stanja svoje ekonomije, nakon teških udaraca koje je privredi i izvozu ove zemlje u prošlim godinama napravio enormno snažan franak. Nakon vještačkog vezanja franka za euro prije nekoliko godina, u martu ove godine je informirano da se švicarski izvoz stabilizira. Te su činjenice objavljene s ponosom i olakšanjem.            

Rast bruto proizvoda Švicarske u prošloj godini od 0,9 posto proglašen je prilično impresivnim. Švicarske firme, objavile su da se 700 milijardi dolara vrijedna ekonomija donekle oporavila i da u nekim segmentima i jača. Ali, i tada je rečeno da „vezani“ franak za visoku vrijednost eura i dalje predstavlja opasnost, jer i dalje čini izvoz skupljim i u inozemstvu erodira prihode države. Mnoge firme su nepovratno izgubile radna mjesta. Zatvaranje tvornica, smatralo se i prije Brexita, ubrzat će se u 2016. i 2017. godine i pod tadašnjim okolnostima i visini švicarskog franka. Sada je stanje još teže. Bit će potrebne velike reakcije Evropske centralne banke i snage švicarske države i tamošnje Centralne banke, da se odupre rastu franka. Tim prije što to otvara mogućnosti lahke i enormne zarade bankarskog i ostalog finansijskog sektora u ovoj državi. Švicarci više ne smiju dozvoliti propadanje domaće industrije sa desetinama moćnih nacionalnih, a svjetskih brendova.

Na Balkanu se sa Brexitom samo brine za „švicarce“. Nema ozbiljnije opasnosti od povećanja vanjskog duga države BiH. U dolarima su daleko zaduženiji naši susjedi.

Najveći problem su švicarci. Devet hiljada bh. korisnika kredita u francima, nada se povoljnom ishodu evropskog i švicarskog rata za stabilizaciju odnosa franka i eura. Pitanje je koliko će stabilizacija potrajati i na kojem nivou franka prema euru će se zaustaviti.  

Kreditnih „švicaraca“ je više od 20 hiljada u Srbiji i preko 60 hiljada u Hrvatskoj.   

(Novi.ba/Nap.ba)

Ne propustite