U Mostaru konferencija o prevenciji i borbi protiv financijskih nepravilnosti

Biznis
U Mostaru konferencija o prevenciji i borbi protiv financijskih nepravilnosti
Međunarodna konferencija pod nazivom "Prevencija i borba protiv financijskih nepravilnosti i prijevara u programima europske teritorijalne suradnje" održava se danas u Mostaru.

Međunarodna konferencija pod nazivom "Prevencija i borba protiv financijskih nepravilnosti  i prijevara u programima europske teritorijalne suradnje" održava se danas u Mostaru.

Savjetnik pri Direkciji za EU programe Regije Abruzzo i ekspert za zemlje Balkana Slađan Topuzović kazao je kako je današnja konferencija prva takve vrste koja se održava u BiH te kako je njezina tema jako interesantna kao bi se uočilo koje su to zapreke i nepravilnosti koje na neki način mogu otežati refundaciju troškova ili provođenje aplikacijskih programa na teritoriju Europske unije.

"Ova konferencija je jako bitna i zbog toga što se često zna dogoditi da se mnogi projekti na području BiH zaustave na lokalnim razinama, a danas ćemo vidjeti koji su to eventualni problemi koji bi se pri  Europskoj komisiji  mogli riješiti u suradnji s Vijećem ministara BiH", kazao je Topuzović. Dodao je kako problemi zbog kojih se zaustavljaju projekti mogu biti različiti od administrativnih i tehničkih do "zlonamjernih".

Direktorica upravljačkog tijela Programa IPA Adriatic CBC Paola Di Salvatore u izjavi za medije je kazala kako BiH jako dobro upravlja sredstvima iz Europskih fondova te kako će se tijekom konferencije sagledati može li se upravljanje sredstvima još poboljšati i ubrzati kako bi se i na taj način BiH približila putu ulaska u EU.

 Po riječima Paole Di Salvatore današnja konferencija je jako značajna, ne samo za lokalnu zajednicu, već za sve čimbenike koji žele u budućnosti da se priključe projektima Europske unije. Govoreći o projektima koji se već provode Di Salvatore je kazala kako će nakon današnje konferencije obići strukture i gradilišta koja se grade iz sredstava IPA fondova kako bi se osobno uvjerila do kojeg stupnja su došli radovi. 

"Jako sam sretna da su sredstva iz EU završila na području grada Mostara i ove države. Projekti koji se trenutno izvode odnose se na izgradnju hidrometeorološke zaštite od poplava, obnovu kulturnog i povijesnog centra na Buni kod Mostara, na zaštitu od požara i projekt kojim je predviđeno proširenje mostarske zračne luke i kupovinu vozila hitne pomoći na plinski pogon", kazala je De Salvatore.

 U izjavi za medije gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako današnja konferencija ima veliku važnost i za Mostar i za BiH budući da sve ono što se trenutno radi u BiH ima veze s približavanjem BiH Europskoj uniji.  Bešlić  je pojasnio kako se približavanje Europskoj uniji ne odnosi samo na uređenje države na administrativnoj razini, već se odnosi i na uređenje države kako bi se popravio život građana.

"Mi radimo projekte sa sredstvima Europske unije kako bi se uvjeti življenja u BiH popravili. Cilj je prije svega da se sva ona sredstva koja BiH dobije na putu približavanja EU i iskoriste, a sredstva se mogu iskoristiti samo ako imamo ljude koji su dobro educirani. Pravilan utrošak sredstava iz europskih fondova kao i pravilna kontrola daju mogućnost nekada i za dodatnim sredstvima, sredstva treba iskoristiti  a ne dozvoliti da projekti ostanu nezavršen, a sredstva povučena", kazao je Bešlić. Dodao je kako se po nekada znalo dogoditi u BiH da su bila odobrena novčana sredstva za neke projekte, ali oni nisu realizirani pa su sredstva povučena.

"Nadam se kako ćemo danas biti dobar domaćin i pouzdan partner. Svjesni smo da je naše područje vrlo često percipirano kao područje gdje nema dovoljno odlučnosti da se dosljedno primjenjuju i provode pravila Europske unije. Danas je prigoda da analiziramo i pomalo razbijemo te stereotipe. Analizirat ćemo ono što je do sada učinjeno kroz jednu argumentiranu raspravu", kazao je u izjavi za medije predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

(Fena)

Ne propustite