Pržena piletina sa sjemenkama suncokreta
Pržena piletina je uvijek siguran izbor za ručak, nema osobe koja je ne voli, a lista priloga koji se piletinom slažu je zaista duga.
Potrebni sastojci:
4 pileća filea
2 šolje mlaćenice
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica začina za piletinu
Za pohovanje
1 šolja sjemenki suncokreta
2 šolje brašna
4 kašike kukuruznog škroba
1 kašičica začina za piletinu
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
Ulje za prženje
Priprema:
Pomiješajte začine i mlaćenicu u posudi dovoljno velikoj da stane meso. Meso isjecite po dužini na prutiće širine 2,5 centimetra i pomješajte sa marinadom, pokrijte i stavite u frižider na najmanje sat vremena, a idealno bi bilo četiri sata.
U blenderu pomiješajte sve sastojke za pohovanje i uključite da se izmiksaju, ali pazite da komadići sjemenki suncokreta još budu vidljivi. Smjesu sipajte na veće parče masnog papira.
Svaki komad mesa dobro uvaljajte u smjesu za pohovanje, poslažite na tacnu i spremite u frižider na pola sata.
Nakon toga sipajte ulje u dublju tavu, stavite da se dobro zagrije i pržite piletinu dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Vadite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusima.
Izvor:lifepressmagazin.com