Organizovani kriminal u „Elvacu“- izvlačenje novca za porodicu Bobar

Biznis
Organizovani kriminal u „Elvacu“- izvlačenje novca za porodicu Bobar
"Propašću „Elvaca“ firma „Europaneli“ koja je formirana na bazi njihove tehnologije i dokumentacije ostala bez konkurencije."

Generalni direktor firme „Elvaco“ iz Bijeljine, Srđan Tekić upozorio je Upravni odbor ovog preduzeća da se iz njega svaki mjesec izvlače velike sume novca kroz poslove sa povezanom firmom „Elvaco steel“ te zatražio da se to prijavi organima nadležnim za organizovani kriminal.

„Elvaco steel“ je formiran nakon propasti Bobar banke kako bi „Elvaco“, kojem su zbog dugova prema toj banci blokirani svi računi, mogao da nastavi sa proizvodnjom.

U Informaciji o poslovanju firmi „Elvaco“ i „Elvaco steel“ koju je Tekić uputio Upravnom odboru „Elvaca“, a koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da se ogroman novac izvlači iz tog preduzeća.

„Najviše novca se izvlači kroz rabate koji nisu ni ugovoreni, a tiču se izvoznog posla za Holandiju koji je dominantan u ovom trenutku. U 2015. godini izvoz za Holandiju je bio oko dva miliona KM. Odmah sam sveo tadašnje rabate sa deset na 1,5 odsto i to definisao ugovorom, a o svemu sam obavijestio predsjednika UO i kolegijum direktora, kao i UO na prošloj sjednici“, naveo je u Informaciji Tekić koji je od septembra prošle godine na čelu „Elvaca“.

Dodao je da je na razne načine tražio da se novac koji je izvučen iz „Elvaca“ vrati, ali da se to nije desilo. Taj novac je, kako navodi, izvučen po usmenom nalogu predsjednika UO „Elvaca“ Daraka Jeremića, „čovjeka broj jedan u Bobar grupaciji“. Jeremić je, inače, sinovac Gavrila Bobara.

„S obzirom na to da se radi o velikom iznosu od 183.000 KM, koji je osnivač i vlasnik „Elvaco steel“, Ljubiša Petrović je po usmenom nalogu predsjednika UO „Elvaca“ Darka Jeremića, namijenio, kako sam kaže za „materijalno obezbjeđenje djece pokojnog predsjednika Gavrila Bobara“, smatram da je vrijeme da se reaguje podnošenjem prijave nadležnim organima koji se bave problemima organizovanog kriminala“, ističe se u informaciji.

Tekić je istakao da je formiranje „Evaco steel“ bilo nužno zbog nastavka proizvodnje jer je propast Bobar banke dovela do blokade svih računa „Elvaca“, ali da poslovanje sa novoformiranim preduzećem nikako nije smjelo da se vodi u smjeru isisavanja kapitala iz „Elvaca“.

On navodi da se, ako se uzme u obzir činjenica da je direktor „Elvaco steel“ Milenko Božić na bazi njihove tehnologije, poslovnih informacija i dokumentacije, formirao fabriku Europaneli“ koja im je direktna konkurencija, može zaključiti da postoji osnovana sumnja o udruženoj namjeri vrha Bobar grupacije i pojedinca u i van preduzeća, da se uništi firma „Elvaco“.

Ističe i da bi sa propašću „Elvaca“ firma „Europaneli“ koja je formirana na bazi njihove tehnologije i dokumentacije ostala bez konkurencije.

(capital.ba)

 

Ne propustite