Italijani u BiH investiraju oko 150 miliona eura

Biznis
Italijani u BiH investiraju oko 150 miliona eura
Ovom investicijom bit će obuhvaćeno 20 nerazvijenih općina u FBiH i 20 općina u RS koje raspolažu drvnim otpadom.

Talijanska firma Pyrox iz Torina u BiH planira investirati 150 milijuna eura u projekte drvne industrije. Ovom investicijom bit će obuhvaćeno 20 nerazvijenih općina u FBiH i 20 općina u RS koje raspolažu drvnim otpadom.

O tom projektu razgovarali su direktor Agencije za unaprjeđenje stranih ulaganja BiH (FIPA) Gordan Milinić i suradnici sa Zdravkom Aćimovićem, direktorom Alfa Investa - partnera talijanske firme Pyrox iz Torina za jugoistočnu Europu.

Talijanski Pyrox posjeduje svoju vlastitu tehnologiju za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi čvrste biomase, a koja se može koristiti za zagrijavanje domaćinstava, plastenika, i drugih objekata.

Pokretanje jednog postrojenja bi zaposlilo 25 radnika, a prema biznis planu svaka općina koja sudjeluje u ovom projektu bi imala godišnji prihod od prodaje električne i toplotne energije u visini od milijun eura.

Pored vlastitih sredstava investitora, projekat financijski podržavaju UniCredit banka Italije, i Investicijski fond Irske. Općine bi sudjelovale u financiranju investicije u iznosu od 10 do 15 posto.

S obzirom da je riječ o projektima obnovljive energije postoji dodatna mogućnost povlačenja sredstava iz evropskih fondova za ove svrhe.

Dogovoreno je da se polovinom jula 2016. godine održi sastanak između investitora i načelnika i rukovodilaca privrednih odjeljenja 40 općina na kojem bi bile prezentirane mogućnosti koje nudi investitor, kao i mogućnosti općina kada je riječ o potencijalima otpada iz drvne biomase, realizaciji investicija, kao i obaveza obiju strana.

FIPA će koordinirati organizaciju sastanka i pružit će potrebne usluge i investitorima i općinama sa ciljem brže realizacije investicija.

 

(Novi.ba/privrednastampa.ba)

Ne propustite