Potala: nekadašnja rezidencija Dalaj Lame

Arhitektura
Potala: nekadašnja rezidencija Dalaj Lame
U Lhasi, tradicionalnom glavnom gradu Tibeta i tradicionalnom sjedištu Dalaj Lame, na nadmorskoj visini od 3600 m na goloj Tibetanskoj visoravni nalazi se Potala – nekadašnja rezidencija Dalaj Lame, sagrađena na vrhu svetog brda Putua. Od kraja 14. stoljeća pa sve do pripojenja Tibeta Kini 1951. godine ovom zemljom su vladali Dalaj Lame, “Božanski kraljevi” koji su od 1717. pa sve do 1911. godine i sami bili pod vlašću kineskih knezova. Sama Lhasa je bila središte lamaizma, posebnog oblika budizma koji sadrži mnoge osobine domaće Bon religije, karakteristične po izrazitom vjerovanju u zle duhove.

U Lhasi, tradicionalnom glavnom gradu Tibeta i tradicionalnom sjedištu Dalaj Lame, na nadmorskoj visini od 3600 m na goloj Tibetanskoj visoravni nalazi se Potala – nekadašnja rezidencija Dalaj Lame, sagrađena na vrhu svetog brda Putua.

Od kraja 14. stoljeća pa sve do pripojenja Tibeta Kini 1951. godine ovom zemljom su vladali Dalaj Lame, “Božanski kraljevi” koji su od 1717. pa sve do 1911. godine i sami bili pod vlašću kineskih knezova. Sama Lhasa je bila središte lamaizma, posebnog oblika budizma koji sadrži mnoge osobine domaće Bon religije, karakteristične po izrazitom vjerovanju u zle duhove.

palaca-bozanskih-kraljeva

Grubo prevedeno, ime palače znači Budino brdo, a ona je od polovice 17. stoljeća, pa sve do kineske invazije 1959. godine služila kao zvanična rezidencija Dalaj Lame, kada je Tenzin Gyatso, XIV. Dalaj Lama, pobjegao u Indiju.

Visoku 117 i dugačku 360 metara, palaču je u 17. stoljeću gradilo više od 7.000 radnika. Zajedno sa ostalim spojenim građevinama, Potala je na kraju postala ogromna rezidencija koja zauzima oko 130.000 kvadratnih metara, sa oko 1.000 prostorija koje štite 5 metara debeli vanjski zidovi.

Potala je labirint naizgled beskonačnih oslikanih hodnika, kamenih i drvenih stepenica i bogato ukrašenih dvorana za molitvu sa preko 200.000 skupocijenih kipova i slika.

U Bijeloj palači (dio Potale) nalaze se stambene prostorije svećenika, kao i upravne prostorije, prostorija za seminare i štamparija. U Crvenoj palači se nalaze balzamirana tijela umrlih Dalaj Lama, sahranjenih u pozlaćenim pagodama ili stupama, od kojih je naviša (5. Dalaj Lame) visoka 15 metara, napravljena od skupocijenog tropskog drveta i obložena sa 4 tone zlata.

Izgrađena na vrhu svetog brda na Tibetu – Krovu svijeta, rezidencija “Božanskih kraljeva” je pusta već više od tri desetljeća, ali ona svojom pojavom i danas oduševljava sve radoznale posjetioce.

 

ocean-mudrosti

Politički i vjerski poglavar tibetanskog lamaizma, nekadašnji vladar Potale, je poznat kao Ocean Mudrosti (dalaj=ocean, lama=mudrost), smrtnik koji je prema Budinom učenju na putu spoznaje daleko ispred drugih, te koji je nasljednik samog Bude.

Dalaj Lama se smatra reinkarnacijom Bodhisattve, bića koje po budističkom učenju zuzima mjesto između čovjeka i Bude. Prema tradiciji, to može postati samo dječak koji se rodi u satu kada Dalaj Lama umre i kojeg Budistički svećenici izaberu nakon složenog obreda.

Tokom istorije, Dalaj Lama je ispunjavao samo vjerske zadatke, ali je vremenom preuzeo i svjetovnu vlast. Pored njega, postoji još jedan lama sa jako visokim položajem – Pančen Lama, inkarnacija Bude Amitabhe, predstojnik samostana Tashilhumpa.

Iako je sadašnji “Ocean Mudrosti” (Tenzin Gyatso) u sukobu sa kineskom vladom, on nikada nije prestao zastupati svoju braću s Tibeta, zbog čega je 1989. godine dobio i Nobelovu nagradu za mir, a Pančen Lama je bio čak i član kineskog Kongresa, ali bez ikakvog većeg političkog utjecaja.

 

Izvor:Pixelizam.com

Ne propustite