Mini enciklopedija za ljubitelje cvijeća

Sve za dom
Mini enciklopedija za ljubitelje cvijeća
Kao i svi živi organizmi, biljke traže određene uvjete kako bi rasle ili cvjetale, u protivnom nikakvi trikovi nam neće pomoći. Prenosimo vam savjete iz knjige "Kućne biljke koje može svatko uzgajati" (izdavač "Mladinska knjiga Beograd"). Biljkama su potrebni odgovarajuća temperatura, svjetlost i vlažnost zraka, ali kako se te potrebe razlikuju za svaku vrstu, važno je naći pravu mjeru. Izbor ovisi io tome koliko ste vješti s biljkama i imate li vremena da im se posvetite. Za ljubitelje cvijeća koji nemaju mnogo vremena postoji veliki izbor među onim vrstama koje su otpornije i ne zahtijevaju previše brige.

Kao i svi živi organizmi, biljke traže određene uvjete kako bi rasle ili cvjetale, u protivnom nikakvi trikovi nam neće pomoći. Prenosimo vam savjete iz knjige "Kućne biljke koje može svatko uzgajati" (izdavač "Mladinska knjiga Beograd").
Biljkama su potrebni odgovarajuća temperatura, svjetlost i vlažnost zraka, ali kako se te potrebe razlikuju za svaku vrstu, važno je naći pravu mjeru. Izbor ovisi io tome koliko ste vješti s biljkama i imate li vremena da im se posvetite. Za ljubitelje cvijeća koji nemaju mnogo vremena postoji veliki izbor među onim vrstama koje su otpornije i ne zahtijevaju previše brige.
S dolaskom zime sobnom cvijeću mora se pružiti dodatna njega. Pošto je većina kućnih biljaka iz tropskih krajeva, vole vlažan zrak i visoku temperaturu, a tijekom dana biljkama treba više svjetlosti, pa je poželjno da budu blizu prozora, a navečer ih odmaknite kako se noću ne bi smrzle.
Cvijeće se ne smije stavljati blizu izvora topline. Propuh i nagle promjene temperature u prostoriji biljkama ne odgovaraju. Ako je zrak suh u stanovima s centralnim grijanjem, orošavanje posebno prija fikusu Bendžaminu, Marant, papratima i drvetu života. Orošavanje ne podnose vrste s dlačicama na lišću, afrička ljubičica ili gloksinija. Biljke koje su u cvijetu treba više zalijevati, a kaktuse, filodendron, difenbahiju, Ehmeja, nidularijum rjeđe. Vodena palma traži obilno zalijevanje cijele godine. Voda treba da je odstajala, bez vapna i da je sobne temperature. Optimalna temperatura prostorije je 15-20 stupnjeva. Biljke koje se zimi odmaraju, poput oleander, hibiskus, palma, limun, naranča, treba držati u hladnijoj prostoriji, od dva stupnja do 10 stupnjeva.

5 biljaka zahtjevnih za njegu

1. Ciklama
Držite je na svijetlom mjestu u vlažnoj zemlji dok ne počne rasti, a potom je zalijevajte tek kada listovi malo klonu, i to tako što ćete biljku držati 10 minuta u posudi punoj vode, pa je ostaviti da se ocijedi. Ako pažljivo njegujete, uljepšat vam cvjetovima zimske dane. Ciklame pogoduje svjetlo mjesto i temperatura od 13 do 18 stupnjeva. Prihranjuje se na tri tjedna.

2. Orhideja
Ako su ljeto provele na otvorenom, vrijeme je da ih unesete u kuću. Držite biljku na tanjuru s vlažnim kamenčićima, pazite da zemlja u saksiji uvijek bude jedva vlažna. Da bi lijepo cvjetala, treba joj dosta svjetlosti, ali nikako izravno sunce. Prihranjuje se jednom mjesečno sredstvom za cvjetnice.

3. Afrička ljubičica
Jedna od najomiljenijih kućnih biljaka. Cveta gotovo čitave godine, a poznato je oko 4.000 vrsta. Potječe iz planine Usambara u Tanzaniji, a otkrio ju je oko 1890. Walter von St. Paul, po kome i nosi naziv. Pronašao ju je prilikom izleta sa svojom budućom ženom, pa možda zato simbolizira ljubav i vjernost. Uspijeva i na tamnijim mjestima u sobi, dobro podnosi promjenu temperature i lako se njeguje. Treba je obilno zalijevati.

4. Anturijum
Potrebno joj je dosta svjetlosti, topline i vlage i uvijek je treba štititi od izravnog sunca. Temperatura prostorije u kojoj držite anturijum ne smije biti manja od 15 stupnjeva. Redovito brišite lišće od prašine vlažnom krpom i nikada nemojte koristiti mlijeko ili pivo niti druga umjetna sredstva za sjaj listova. Možete je razmnožiti dijeljenjem busena u dvije saksije.
 
5. Ehmeja
Voli svakodnevno prskanje, a jednom tjedno je zalijte odstajalom vodom u rozetu listova. Zimi može trpiti temperaturu oko 18 stupnjeva, a najbolje se osjeća na plus 30. Lisna rozeta uvijek mora biti puna vode. Ehmeja voli visoke temperature, ali ne i izravno sunce, pa je u popodnevnim satima zaštitite ako stoji na osunčanom prozoru. Zimi je ne zalijevajte niti je prihranjujte previše.

 

5 biljaka koje se lako gaje

1. Sanseverija
Sobni cvijet poseban po svojim mesnatim, uspravnim, dugačkim listovima, koji se, ovisno o vrsti, razlikuju po šarama i bojama. Održavanje nije zahtjevno. Može izdržati i izložena suncu, ali i u sjeni. Ne voli veliku vlagu u zraku, pa može stajati i blizu radijatora.

2. Dracena
Biljka mekih i povijenih zelenih ili crvenkastih listova može narasti od jednog do tri metra. Raste prilično sporo, ali je dugovječna. Najbolje je da se postavi u svjetlu prostoriju, dalje od izravnog sunca. Idealna temperatura za rast je od 17 do 27 stupnjeva, a tijekom zime može biti malo niža. Zimi zalijevanje treba smanjiti.

3. Fikus
Biljka koja je prepoznatljiva po svojim velikim zelenim listovima. Kod fikusa su bitne dvije stvari za održavanje - osigurati dovoljnu toplinu i vlagu. Fikus voli polusjenu. Kada jednom odaberete mjesto, nemojte ga seliti jer to ne voli. Prilikom odabira mjesta izbjegavajte blizinu ulaznih vrata, radijatora i klima-uređaja.
 
4. Filodendron
Jedna od najotpornijih sobnih vrsta. Listovi krupnolisnog filodendrona dostižu i više od metra u promjeru, tamnozeleni su, s izrazitim otvorima, i izvanredno se uklapaju u svaki interijer. Filodendron potječe iz tropskih predjela, gdje raste u prirodi. U sobnim uvjetima nije izbirljiv. Dovoljno je ako mu osiguramo toplinu iznad 15 stupnjeva i dovoljno vlage. Treba se prihranjivati jer zbog obilne mase zahtijeva dosta hrane. Jednom tjedno treba listove obrisati od prašine spužvom natopljenom u mlakoj vodi.
 
5. Juka
Juka voli vrlo svijetla mjesta, a ne smeta joj ni kada je izložena suncu. Neke vrste čak prezime i vani. Podnosi suh zrak, topla i prohladna mjesta, a najbolje napreduje na umjerenoj temperaturi od 10 do 18 stupnjeva. U novije vrijeme pojavile su se vrste s dekorativnim oblicima i bojama listova, ali im je otpornost zajednička karakteristika s izvornim "drvom života".

Ne propustite