POSLIJE NJEGA KOŠARKA NIJE ISTA! 23 godine od smrti Dražena Petrovića

POSLIJE NJEGA KOŠARKA NIJE ISTA! 23 godine od smrti Dražena Petrovića
Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi, kao i predvodnik vala evropskih košarkaša u NBA.

Prije tačno 23 godina na današnji dan 7. juna poginuo je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi, kao i predvodnik vala evropskih košarkaša u NBA.

Nesreća se dogodila oko 17 sati i 20 minuta na autoputu A 9, kod gradića Denkendorfa, dvadesetak kilometara sjeverno od bavarskog grada Ingolstadta. Dražen se vozio u crvenom Volkswagen Golfu, spavajući na suvozačevom sjedištu, a automobilom je upravljala njegova djevojka Klara Szalantzy, njemačka manekenka i košarkašica.

Na stražnjem sjedištu bila je Hilal Edebal, mlada turska košarkašica, koju su usput povezli. Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je pokušavajući zaobići jedno vozilo izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, tako da je Dražen poginuo. Navodno nije bio vezan pojasom.

Vozačica, Klara Szalantzy, dobila je povrede, ali je uskoro nastavila karijeru modela i košarkašice, te se kasnije udala za poznatog fudbalera Olivera Bierhoffa. Treća putnica, turska košarkašica Hilal Edebal, bila je u komi, doživjela gubitak pamćenja i prekinula sportsku karijeru. Još i danas ima teške psihološke probleme.

Dražen Petrović je rođen u Šibeniku 22. oktobra 1964. godine. Roditelji Biserka i Jole Petrović pružili su Draženu sretno i bezbrižno djetinjstvo koje je proveo uz svog starijeg brata Aleksandra (Aco).

Dražen je bio svestrano dijete, te je između ostalog pjevao u zboru, a duge ljetne dane je uobičavao provoditi uz more u svome rodnom Šibeniku. Slijedeći brata Aleksandra, Dražen je upoznao košarku te je njegova strast ubrzo prerasla u fanatičnu odanost igri. Iako je mnogo vremena provodio igrajući košarku s prijateljima na lokalnom igralištu, nije mu bilo teško samome vježbati; tako da je ne mali broj puta sate i sate proveo sam na tom istom igralištu.

Zbog želje za neprekidnim usavršavanjem, Dražen je budio respekt svojih saigrača, trenera i mnogobrojnih navijača. Njegov ozbiljni pristup igri mnogo puta je bio skriven iza velikog i iskrenog osmjeha u kojem su svi uživali.

“Mozzart” je bio klupski šampion Evrope sa Cibonom 1985. i 1986, sa Zagrepčanima osvojio je i Kup pobjednika kupova 1987, Prvenstvo Jugoslavije 1985. i tri nacionalna kupa (1985, 1986. i 1988).

Sa Realom je osvojio Kup pobjednika kupova 1989. kada je u finalnom meču postigao 62 poena. Iste godine uzet je i Kup Španije.

Sa reprezentacijom tadašnje države osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1989. godine, i godinu dana kasnije na Svjetskom. Srebrnu medalju je osvojio na Olimpijskim igrama 1988. godine, a bronzane na Igrama 1984. i na Prvenstvu Evrope 1987. godine. Sa Hrvatskom je 1992. godine osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Ne propustite