Davor Dujmović: Njegov život bi bio natužniji film na svijetu (VIDEO)

Lifestalgija
Davor Dujmović: Njegov život bi bio natužniji film na svijetu (VIDEO)
Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u filmu ‘Dom za vešanje’, nakon kojeg je proglašen za jednog od 5 najboljih evropskih glumaca.

Davora Dujmovića se najviše sjećamo po ulozi Perhana u filmu ‘Dom za vešanje’, ali i po ulogama u ‘Top listi nadrealista’.

Davor je rođen u Sarajevu, a ulogu po kojoj je ostao svima u sjećanju je dobio sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je naviku da poslije časova svrati kod oca koji je tada radio na pijaci Markale.

davor4

U restoran u blizini gdje je otišao na sok došli su Emir Kusturica i njegov asistent. Tom prilikom je Kusturicin asistent pitao Davorovog oca da li bi mogao učestvovati na  audiciji za film ‘Otac na službenom putu’. On je na to pristao, a na probnom snimanju se pokazao kao savršen za tu ulogu. Poslije ovog filma odlučio je da upiše filmsku akademiju.

Nije mu uspjelo, te kasnije nije više ni pokušavao. Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u filmu ‘Dom za vešanje’, nakon kojeg je proglašen za  jednog od 5 najboljih evropskih glumaca. Međutim, početkom devedesetih godina je došao u dodir s heroinom. Iako se od ovisnosti liječio nekoliko puta, bilo je bezuspješno.

Po početku rata otišao je u Beograd, a poslije se preselio u Sloveniju i to kod djevojke sa kojom je živio posljednjih mjeseci svog života. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, a borio se se i sa alkoholizmom i jakom depresijom. Dana 31.05.1999. godine je izvršio samoubistvo vješanjem. Imao samo 30 godina.

Ne propustite