Kome i koliko se vrti u glavi kada se spomene Peti Šesti?

Kome i koliko se vrti u glavi kada se spomene Peti Šesti?
Na današnji dan je Željezničar osvojio svoju prvu poslije ratnu titulu prvaka BiH. Ovaj dan Željini Manijaci slave kao i sve ostale praznike.

Na današnji dan je Željezničar osvojio svoju prvu poslije ratnu titulu prvaka BiH.Ovaj dan Željini Manijaci slave kao i sve ostale praznike.

Plavi su više sretno nego spretno stigli do svoje prve titule, međutim ova konstatacija se odnosi samo na finalnu utakmicu play-offa.

Željo je tu sezonu završio na četvrtom mijestu, iza prvoplasirane visočke Bosne, drugoplasiranog Čelika iz  Zenice, i trećeplasiranog gradskog rivala Sarajeva.

Pošto je liga bila razdvojena u regularnom dijelu, tako su u Hrvatskom dijelu takmičenja prva dva kluba bili Široki Brijeg i Zrinjski, te su se oni priključili ovim ekipama u Play-offu.

napravljene su dvije grupe u prvoj su bili Željezničar, Bosna iz Visokog i Zrinjski, dok su u drugoj grupi bili Sarajevo, Široki Brijeg i Čelik iz Zenice.

Željezničar je tek tada ubacio u tako reći ''petu brzinu'' te u play offu savladao Bosnu sa visokih 3:0. Golove su postigli Muharemović i Vazda nakon asistencija Zubanovića, da bi popularni Zuban ovu pobjedu ovjerio svojim golom pred sami kraj utakmice.

Željo je savladao i Zrinjski rezultatom 2:1, Prskalo je momčad iz Mostara doveo u vodstvo, da bi Vazda, pa opet Zubanović, preokrenuli i donijeli finale Plavima.

Sarajevo je u svojoj grupi dobilo Široki Brijeg sa 1:0, i remiziralo sa Čelikom, te su im četiri boda bila dovoljna za plasman u Finale, gdje su se susreli sa svojim ljutim gradskim rivalom Željezničarom.

ZUBANDAN

peti-sesti

Koševo je opet puno, vrući ljetni dan, peti juni 1998 godine ostat će još dugo, dugo, urezan u sjećanja fudbalskih sladokusaca.

Sve je slutilo spektaktlu, više od 35 hiljada gledalaca, strane sudije, kad smo već kod sudija, još uvijek po gradu kruži priča da je to jedini pošteni derbi, ikad odigra, upravo zbog činjenice da nije moglo doći do pristrasnoti sudija.

Sarajevo je odlično otvorilo utakmicu, Bordo tim je bio bolji čitavo vrijeme, imali su sve u svojim rukama. Avdić je čak i uspio zatresti mrežu Adnan Guše, ali gol je poništen zbog offsidea.

Utakmica se bliži kraju, svima su već u glavi produžeci, i mogući penali, tada na scenu stupa Pehlivanović.

Avdić je izgubio loptu pred Željinim šesnaestercom, ona stiže do Pehlivanovića koji je izbija što dalje od svog gola.

Do nje prvi stiže Šopović, koji maestralnim pasom upošljava Hadisa Zubanovića.

Zuban u stilu velikih majstora prelazi Dedića, i matira ga za veliko slavlje Plavog dijela grada, dok je Bordo dio ostao u suzama.

Ova utakmica se još uvijek prepričava u sarajevskim lokalima, a kako stvari stoje prepričavat će se još jedan zaista dugi period, jer na današnji dan je popularni Zubandan postao punoljetan. 

Faris DŽAFEROVIĆ , Novi.ba

Ne propustite