Tepih - dobar izbor zlata vrijedi

Enterijer
Tepih - dobar izbor zlata vrijedi
Prije nego što krenete u kupnju, utvrdite koliki vam tepih treba za svaku prostoriju i suzite izbor boja koje se uklapaju u prostor. Ne kupujte ni prevelike ni premale tepihe i trudite se da dimenzije uvijek prilagodite određenoj prostoriji. Ogromni tepisi koji pokrivaju svaki centimetar poda protjerani su iz većine domova jer su nepraktični i teško se čiste. Za razliku od ovih velikih skupljača prašine, danas su u modi tepisi manjih dimenzija koji naglašavaju ljepotu parketa ili laminata, ali i namještaja. S nekoliko manjih tepiha sobu možete podijeliti na zone koje s vremena na vrijeme možete mijenjati, pa će vaš dom uvijek izgledati drugačije.

Prije nego što krenete u kupnju, utvrdite koliki vam tepih treba za svaku prostoriju i suzite izbor boja koje se uklapaju u prostor. Ne kupujte ni prevelike ni premale tepihe i trudite se da dimenzije uvijek prilagodite određenoj prostoriji.
Ogromni tepisi koji pokrivaju svaki centimetar poda protjerani su iz većine domova jer su nepraktični i teško se čiste. Za razliku od ovih velikih skupljača prašine, danas su u modi tepisi manjih dimenzija koji naglašavaju ljepotu parketa ili laminata, ali i namještaja. S nekoliko manjih tepiha sobu možete podijeliti na zone koje s vremena na vrijeme možete mijenjati, pa će vaš dom uvijek izgledati drugačije.

Izmjerite prostoriju prije kupnje tepiha

U dnevnoj sobi tepih treba postaviti do garniture za sjedenje ili ispod stola koji zahvaća zonu sjedenja. Kut tepiha treba biti dovoljno velik da na njega mogu stati i sto i sve stolice, dok se za spavaće sobe preporučuju male podne prostirke.
S obzirom na to da se djeca često igraju na podu, njihov tepih može se pruža kroz cijelu prostoriju, ali samo vodite računa da bude lak za održavanje i izbjegavajte svijetle boje

Redovito čišćenje

Ukoliko želite produžiti život svom omiljenom i skupo plaćenom tepihu onda ga redovito usisavajte i jednom godišnje operite. Čestim usisavanjem uklonit ćete mrve i kosu s površine tepiha, ali pazite da ne pretjerate u borbi s istjerivanjem prljavštine jer možete uništiti vlakna i dobiti potpuno suprotni efekt. Ukoliko imate novi tepih, važno je znati da ispušta dlačice, pa ga neko vrijeme nemojte četkati, već ga samo usisavajte. Upravo kod novog tepiha može se dogoditi da se neravnomjerno troši, pa je preporučljivo povremeno ga okretati kako ne bi ostali tragovi od namještaja. I zapamtite, pravilno četkanje tepiha je u smjeru dlačica, nikako suprotno.

Još nekoliko savjeta za odabir tepiha:

* Ukoliko u sobi imate svijetli namještaj i bijele zidove, najbolje je odabrati tepih živih boja i da ga stavite u središnji dio prostorije.
* Za prostorije opremljene namještajem strogih, oštrih linija idealni su okrugli i ovalni tepisi jer će prostoru dati notu topline.
* Ljubiteljima modernog dizajna preporučuju se tepisi življih boja, neobičnih dezena ili naglašenih geometrijskih šara geometrijskog oblika.

Ne propustite