PRIJATNO!

Predjelo za pravi užitak: Slane tulumbe

Objavljeno:23.05.2016 - 19:37
A A A Times Arial

Sastojci:

Za tijesto:

- 250 ml mlijeka
- 60 g putera
- 180 g mekog brašna
- 1/2 kašičice šećera
- 3 manja jajeta
- prstohvat soli

Za punjenje:

- 350 g švapskog sira
- 1 dl kisele pavlake
- 300 g ćureće šunkarice
- 250 g kačkavalja
- 150 g čeri paradajza

Priprema:

Tijesto:

1. U manjoj šerpi sjediniti mlijeko, šećer, so i puter, pa kuhati dok se sastojci ne sjedine.
2. Postepeno dodavati brašno i energično mutiti žicom, kuhajući na umherenoj temperaturi dok se smhesa ne zgusne. Skloniti s ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađeno tijesto dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.
4. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Smjesu sipati u poslastičarski džak i polako istiskivati tulumbe dužine 7 cm na papir za pečenje.
5. Peći ih u rerni na 200°C dok se ne udvostruče. Tokom pečenja ne otvarati rernu.

Fil:

1. Švapski sir i kiselu pavlaku umutiti pa dodati ćureću šunkaricu isječenu na kockice i polako promiješati.
2. Kačkavalj izrendati na krupno rende, čeri paradajz isjeći na kolutove.

Finalni postupak:

1. Ohlađene tulumbe poprečno zasjeći na napuniti filom od sira i šunke.
2. Na fil nanijeti malo rendanog kačkavalja i kolut čeri paradajza, pa preklopiti.

(pošaljirecept.rs/Foto: Bakina Kujna)