Kuća duhova kao umjetnički centar

Arhitektura
Kuća duhova kao umjetnički centar
”Gue(ho)st House“ djelo je dizajnerskog para Christophe Berdaguer i Marie Péjus. Ovaj savremeni centar umjetnosti smješten je u sjeveroistočnoj Francuskoj, u gradu Delme.

”Gue(ho)st House“ djelo je dizajnerskog para Christophe Berdaguer i Marie Péjus. Ovaj savremeni centar umjetnosti smješten je u sjeveroistočnoj Francuskoj, u gradu Delme. Interesantnim projektom je transformisana građevina koja je jednom bila zatvor, zatim škola, a zatim i pogrebni dom, piše KućaStil.

Umjetnici su zatim iskoristili uspomenu na ovo mjesto da ga transformišu u ”kuću duhova”. Nazvana je ”Gue(ho)st House“, što predstavlja igru riječima, jer je to kuća za duhove i goste u isto vrijeme. Ovaj projekat osmišljen je kao veza između domaćina (centar umjetnosti) i gostiju (umjetnika i posjetilaca).
 
Nevjerovatan veo koji se pruža ispred kuće daje šarm ovom zdanju pred kojim rijetko ko ostane ravnodušan. Njena dinamična forma asocira na njenu prošlost, a u isto vrijeme predstavlja i formu koja asocira na budućnost.
 
O tome svjedoči i namjena ove kuće, koja u prizemlju ima prijemni centar za posjetioce, školarce i grupe koje posjećuju ovaj umjetnički centar, zatim informativnu kancelariju i dokumentarni centar. Gornji sprat će biti pretvoren u studio koji će povremeno obezbjeđivati smještaj studentima, pripravnicima i umjetnicima koje put nanese baš u pravcu ove nesvakidašnje kuće.

kuca-duhova

kuca-duhova2

kuca-duhova3

kuca-duhova4

kuca-duhova5

kuca-duhova6

kuca-duhova7

kuca-duhova8

kuca-duhova9

Ne propustite