'Žvake-cigarete' nekad su bile veoma popularne (FOTO & VIDEO)

Lifestalgija
'Žvake-cigarete' nekad su bile veoma popularne (FOTO & VIDEO)
A kako je tek teško bilo oguliti omot ove cigarete - žvake, sjećate se?

Iako su se najčešće dobivale umjesto kusura, mnoga djeca su ih kupovala i nakon toga "glumila" da puše prave cigarete. Guma je bila prekrivena omotom koji podsjeća na cigaretu, tako da bi djeca prije samog konzumiranja žvakaće gume, mogla neko vrijeme da "cigaretu" drže u ustima i da se tako osjećaju kao da puše pravu cigaretu.

Zanimljivo je da je omot ovih "cigareta" bio teško odvojiv od same žvakaće gume. Možda biste pomislili da je to slučajnost, ali to je malo vjerovatno. Omot je toliko čvrsto bio zalijepljen uz "cigaretu" da kada se i odvoji, dio njega je obično ostajao na gumi. Jedna od tehnika odvajanja omota od gume koju su djeca tog vremena često koristila, bila je trljanje "cigarete" među dlanovima (slično kao pri paljenju vatre) kako bi se omot lakše odvojio od gume.

zvakee2

Igra "konzumiranja cigareta" najvjerovatnije bi stvarala podsvjesnu frustraciju zbog nemogućnosti paljenja i uvlačenja istih, pa bi djeca prvom prilikom krišom počela pripaljivati prave cigarete. Evo kako su se djeca igrala i igraju sa ovim cigaretama ... pogledajte ovaj video.

Izvor: smetami.ba

Ne propustite