Pripreme za porod: Šta znate o anesteziji

Objavljeno:20.05.2016 - 10:21
A A A Times Arial

Pripreme za porod: Šta znate o anesteziji 

Je li bolje primiti anesteziju ili ne, koja bi vrsta anestezije bila adekvatna, pitaju se brojne trudnice. Najbolje bi bilo da ta pitanja postavite svom ginekologu. S obzirom na njegovu upućenost u stanje, najbolje bi bilo da on u tom slučaju odluči.

Analgezija 

Analgezija znači ublažavanje bolova ili tegoba bez gubitka svijesti. To se postiže pomoću kapsula, pilula, rektalno ili inhaliranjem. Znači da možete aktivno učestvovati i dati doprinos prilikom porođaja. 

Anestezija

Za vrijeme anestezije pacijentica se nalazi djelimično ili potpuno u nesvijesti. Anestezija se daje potkožno, rektalno ili inhaliranjem.

Epidural 

Sve češće se kao rješenje nudi i lumbalna blogada ili epiduralna analgezija. Ovaj način također pomaže majci da ostane pri svijesti, a ne ometa disanje djeteta. Karakteristike ovog tipa anestezije su da je kratkotrajna i jednostavna. Dok porodilja sjedi na ivici kreveta anestetičar zabada tanku iglu u kičmu između dva donja pršljena ubrizgavajući malu količinu anestetika. Kad igla bude izvađena sve tegobe nestaju.