Prirodni lijekovi za razne bolove tokom trudnoće!

Mame i bebe
Prirodni lijekovi za razne bolove tokom trudnoće!
Period trudnoće praćen je raznim blažim bolovima. Postoje prirodni načini kako da ih ublažite. U trudnoći je većina lijekova zabranjena. Svakako da postoje sigurni tretmani i lijekovi koji vam mogu biti od pomoći.

Period trudnoće praćen je raznim blažim bolovima. Postoje prirodni načini kako da ih ublažite. U trudnoći je većina lijekova zabranjena. Svakako da postoje sigurni tretmani i lijekovi koji vam mogu biti od pomoći.

Bol u donjem dijelu leđa

Počinje kada stomačić krene da ubrzano raste, obično od 5. mjeseca.  Taj bol može biti tup, neugodan i od velike smetnje za miran san.

Prvi važan savjet jeste da izbjegavate visoke potpetice, ali i potpuno ravnu obuću poput baletanki i japanki. Pronađite neku obuću, koja ima deblji đon, “blagu” potpeticu. Potrebna vam je udobna obuća, jer vam je ravnoteža malo poljuljana, a i teži ste. Leđa držite uspravno. Ako često sjedite držite jastuk iza leđa i pravite češće pauze. Sve ovo može spriječiti pojavu bolova, kao i redovne vježbe za jačanje leđa. Ali, ako bolovi ipak nastupe ublažiti ih možete toplim oblogama.

Grčevi

Grčevi u nogama muče gotovo svaku buduću majku. Prenatalna masaža je vrlo efektivna u uklanjanju bolova u nogama, leđima, ali i grčeva. Ako vas i dalje budu mučili možete pojačati ishranu hranom bogatom magnezijumom.

Bolovi zbog gorušice

Problemi sa kiselinom i gorušicom mogu često biti prisutni. Zato, izbjegavajte začinjenu i masnu hranu, radije birajte zdravije opcije da poslije ne biste muku mučili sa gorušicom. Nekada i položaj bebe može dovesti do gorušice. Bitno je da vam je gornji dio tijela malo podignut dok spavate.

Glavobolje

Za mnoge trudnice ipak najgori bol dolazi sa glavoboljom, koja, na žalost, može biti česta pojava. Da biste je spriječili ne dozvolite da dehidrirate. Pijte vodu i kada ne osjećate da vam je potrebna. Može vam pomoći i grickanje suhih orašastih plodova.

Pokušajte sa hladnim ili toplim oblogama na čelu, dužim tuširanjem, vježbajte, otiđite na masažu, ne dopustite da budete gladni ili žedni.
Glavobolju može da izazove hrana koja sadrži: natrijum glutamat, nitrate (obično su u obrađenom mesu – hot dog, salame, slanina), sulfate (nalazimo ih u raznim paketićima suhog voća), vještačke zaslađivače, ali tu su i: neki sirevi i mliječni proizvodi, dimljena riba, čokolada, rogač, pa i neka ukiseljena hrana (poput kiselog kupusa).

Zubi i desni

Cirkulacija i nivo hormona može dovesti do toga da vam desni budu mekše i natekle i primjetiti ćete vjerovatno da i lakše prokrvare.

Zato redovno posjećujte zubara i održavajte higijenu zuba.

Bol u stomaku

Oštar ili blag bol sa svih strana vašeg stomaka je normalna pojava i to znači da se rasteže tkivo oko materice. Ova bol može da “putuje” niz bedra do nogu. Promjenite položaj ili aktivnosti dok vam ne bude udobno. Izbjegavajte oštre okrete i pokrete.

Pokušajte sa toplim oblogama, masažom ili tuširanjem.

Izvor fotografije:lifepressmagazin.com

 

 

 

Ne propustite