Kako se omladina nekada zabavljala: Igranke neke davne mladosti

Lifestalgija
Kako se omladina nekada zabavljala: Igranke neke davne mladosti
Društveni život omladine u Jugoslaviji su upotpunjavale dobre stare igranke! Igranke su bile jedino mjesto u to vrijeme gdje si mogao da ...

Društveni život omladine u Jugoslaviji su upotpunjavale dobre stare igranke! Na njima su se pjevali najpoznatiji prepjevi popularnih italijanskih, engleskih i američkih izvođača tog vremena.  

igr4

Igranke su svoj vrhunac doživljavale sredinom 60-tih, a tadašnja država je svemu tome pružala podršku jer je mlade željela uključiti u različite društvene aktivnosti. Tako se počelo otvarati sve više Domova kulture i Domova omladine koji su između ostalog bili poznati po organizovanju žurki i igranki. Mladi su se upoznavali, družili i opuštali.

igr5

igr8

Rok'en'rol je postajao dominantan muzički izraz omladine tog vremena, a naročito nakon pojave Bitlsa. Osnivali su se novi vokalno instrumentalni sastavi, plakate su najvaljivale igranke uz muzičku pratnju tih popularnih VIS-a. Bilo je to vrijeme kada su se pojavile brojne grupe i pjevači koji su ostavili snažan pečat na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Naročito su se tada izdvajale beogradska i sarajevska muzička scena. 

igr15

Interesovanje je uvijek bilo ogromno, a u ljetnjim mjesecima su kao idealan prostor za igranke služile ljetnje bašte, srednjoškolska dvorišta i slični prostori. Kao odgovor na sve veću žeđ za informacijama iz svijeta muzike, počinje izlaziti i prvi jugoslovenski rok magazin "Džuboks". Na naslovnici prvog broja iz maja 1966 su osvanuli Roling Stonsi. Tadašnji "Džuboks" se štampao u 100.000 primjeraka i obično bi se potpuno rasprodao za samo 3 dana.

igr9

Kako se to na jedan simpatičan način spominje u knjizi "Godine na 6" autora Vladimira Jankovića Džeta, igranke su bile jedino mjesto u to vrijeme gdje si mogao da:

- da igraš uz muziku 
- da vidiš šta je u modi 
- da ti pokažeš šta je u modi 
- da pjevaš uz orkestar 
- da mazneš ribu 
- da ti maznu ribu 
- da biješ nekoga 
- da tebe bije neko 
- da vidiš i da budeš viđen 
- da budeš glavni ako imaš vespu 
- da ako eventualno imaš auto, igranka ti ne treba 
- da se oženiš ili udaš 
- da čuješ sve najnovije tračeve

igr2

Posjete salama u kojima su se održavale igranke su rušile sve rekorde. Znalo se dešavati (naša posla) da se proda i duplo više karata nego što bi (realno) moglo da uđe svijeta. Međutim, krajem 60-tih, primat preuzimaju disko klubovi, a svirke grupa su se mogle čuti samo na njihovim koncertima.   

igr3

Ne propustite