Posebna izdanja kovanica i novčanica SFRJ (FOTO)

Lifestalgija
Posebna izdanja kovanica i novčanica SFRJ (FOTO)
Neke od dizajniranih kovanica i novčanica su danas veoma traženi kod kolekcionara jer nikada nisu ušli u zvaničnu upotrebu, a i zbog činjenice da Centralna banka koja ih je trebala izdati više ne postoji

Narodna banka Jugoslavije je tokom svog postojanja u više navrata izdavala kovanice koje nisu bile u zvaničnom opticaju, a koje su se objavljivale prilikom obilježavanja prigodnih datuma iz istorije, sportskih događanja i sl. Ovi kolekcionarski primjerci su danas posebno vrijedni i traženi kod numizmatičara širom svijeta obzirom i na činjenicu da država odnosno centralna banka koja ih je izdavala više ne postoji.

coin

Zlatna i srebrne kovanice iz 1968. povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Jugoslavije

coin4

Srebrna kovanica iz 1977. izdata u čast 40 godina o dolaska Tita na čelo KPJ

coin1

Kovanica izdata 1979. povodom održavanja 8. Mediteranskih igara u Splitu

coin14

coin15

Ove dvije kovanice su napravljene od čistog srebra (925) u kovnici Majdanpek. Prva kovanica je izdata 1981. u čast 40 godina ustanka jugoslovenskih naroda protiv fašističke okupacije, a druga 1985. povodom 40 godina od oslobođenja Jugoslavije. Ukupno je napravljeno 100.000 komada prečnika 38 mm i težine od 23,5 grama.

coin23

coin24

Pred nastupajuće Zimske olimpijske igre u Sarajevu izdat je i zlatni novčić, prvi ovakav u istoriji ovih igara. Na prednjoj strani novčića je Tito, a na poleđini simbol Olimpijskih igara i grb SFRJ. Težio je 8 grama, prečnik mu je bio 24 mm, a napravljen je u 55.000 primjeraka. Još jedan olimpijski novčić je izdat slijedeće 1984. a jednia razlika je bila što je umjesto Titovog lika na prednjoj strani bio olimpijski plamen.

coin20

Kolekcija olimpijskih novčića u izdanju Narodne banke Jugoslavije je zaključena sa ovim setom od njih 15 napravljenih od čistog srebra i aranžiranih u luksuzno pakovanje.

Evo sada i nekoliko kovanica odnosno novčanica koje nisu nikada stigle u zvanični opticaj.

coin5

Narodna banka Jugoslavije je kreirala ovu konceptualnu novčanicu sa predsjednikom Titom na prednjoj strani i denominacijom od 1000 dinara. Novčanica je odštampana 12. avgusta 1978. ali nikada nije dobila odobrenje da uđe u opticaj.

coin27

Ovo su veoma rijetki primerci kovanica koje nikada nisu bile u upotrebi. I one su takođe napravljene 1978. za probnu upotrebu, a kasnije te iste godine su napravljene ipak drugačije kovanice koje su se i počele koristiti. 

 

 

Ne propustite