Istjerajte bakterije iz kuhinje

Sve za dom
Istjerajte bakterije iz kuhinje
Zbog proteklih praznika vaša kuhinja vjerojatno vapi za temeljitim čišćenjem. To je inače najrizičnija prostorija u kući kad je riječ o bakterijama, zato se potrudite da krpom prijeđete sva mjesta na kojima se mikroorganizmi gnijezde.

Zbog proteklih praznika vaša kuhinja vjerojatno vapi za temeljitim čišćenjem. To je inače najrizičnija prostorija u kući kad je riječ o bakterijama, zato se potrudite da krpom prijeđete sva mjesta na kojima se mikroorganizmi gnijezde.

Radne površine

U svakoj trećoj kuhinji koja djeluje čisto sve vrvi od mikroba. Domaćice griješe sa stavljanjem boca, vrećica i konzervi na bilo koje mjesto. Sve površine zato treba prati deterdžentom svakog dana, i to više puta. Obavezno ih treba dobro isprati, a jednom tjedno i dezinficirati.

Kuhinjski pribor

Nemojte istim nožem rezati meso, sir i povrće. Nakon svake uporabe pažljivo ih operite vrućom vodom i deterdžentom.

Spužve i krpe

Spužve i krpe skupljaju kolonije bakterija koje se u toj vlažnoj sredini uspješno razmnožavaju. Na jednom kvadratnom centimetru može ih biti na stotine milijuna, a odatle se lako šire. Koristite krpe različitih boja za ruke, lonce i radnu površinu da ih ne biste pomiješali. Perite ih često - barem svaka tri dana. Spužve i četke treba prati svakog dana, i to najbolje u perilici, na 65-70 stupnjeva.

Hladnjak

Ne zanemarivajte rizik od klica u hrani. Neke bakterije (listerija) razmnožavaju se i na temperaturi od jednog stupnja iznad nule. Takve namirnice lako mogu kontaminirati cijeli sadržaj hladnjaka. Perite hladnjak deterdžentom jednom mjesečno, čim debljina leda prijeđe 0,5 cm.

Ne propustite