Salata s lososom, mladim krompirom i cherry paradajzom
Sastojci:
- 6 malih mladih krompira
- 1/2 dcl maslinova ulja
- 2 jušne kašike slatkog vrhnja
- 2 jušne kašike bijelog vinskog sirćeta
- 2 čajne kašike dijonskog senfa
- 1 jušna kašika sjeckanog svježeg vlasca
- 250 g cherry paradajza
- malo rikole ili mladog špinata
- 2 filea svježeg lososa
Koraci pripreme:
1. Krompir skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi 15-ak minuta. Kad je kuhan, procijedite ga i ostavite par minuta u hladnoj vodi kako biste lakše odstranili koricu.
2. Filee lososa posolite i namažite maslinovim uljem te ih kratko (par minuta s jedne i druge strane) specite u tavi. Za dressing pomiješajte senf, maslinovo ulje, slatko vrhnje, sirće i vlasac.
3. Krompire prepolovite te zajedno s polovicama paradajza umiješajte u dressing. Posolite i pobiberite. Filee lososa natrgajte na manje komade, pomiješajte s krompirom i paradajzom te na kraju dodajte rikolu ili mladi špinat.
(dobrahrana.jutarnji.hr)