Začini

Kuharica
Začini
Svaka zemlja ima svoju tradiciju kuhanja, kojoj, između ostalog, pečat daju i određeni začini. U upotrebi začina ne postoje stroga pravila ni ograničenja, nego treba slijediti vlastiti okus.

Svaka zemlja ima svoju tradiciju kuhanja, kojoj, između ostalog, pečat daju i određeni začini. U upotrebi začina ne postoje stroga pravila ni ograničenja, nego treba slijediti vlastiti ukus.


Vanilija
Tropska biljka mirisnog ploda sličnog mahuni. Kupuje se kao štapić ili u prahu, a upotrebljava se u pripremi kolača, krema, pudinga, sladoleda i slično


Metvica 
Upotrebljava se kao dodatak sladoledima, kremama i likerima, ali i jelima od mljevenog mesa, janjetine i masnim i teškim jelima jer olakšava probavu. Ima blago umirujuće djelovanje, potiče apetit i ublažava želučane tegobe.


Kumin
Jednogodišnja biljka čije se sjeme upotrebljava kao začin jelima od mahunastih plodova i kupusa, u pripremi hljeba i peciva, kao dodatak krem- siru, u jelima od mesa i divljači. Svježi list može se upotrijebiti kao dodatak salatama, krem- siru ili svježe kuhanom povrću. Sjeme je bogati proteinima.


Lovorov list
Zimzeleni grm koji uspjeva u mediteranskim zemljama, s vrlo aromatičnim listom. Ima višestruku primjenu u kulinarstvu. Neizbježan je sastojak mješavina začina i marinada. Sam se upotrebljava kao dodatak jelima od mesa, ribe, kupusa, juhama, gljivama i u pripremi likera.


Biber
Najpoznatiji začin, porijeklom iz Indije, a danas se uzgaja u predjelima s tropskom klimom. U zavisnosti od vremena branja i načinu sušenja dobije se crni ( koji je ljući) i bijeli.

Ne propustite