Glavni grad Čečenije Grozny: Od groznog do blještavog

Arhitektura
Glavni grad Čečenije Grozny: Od groznog do blještavog
Od kraja sukoba 2000. godine, koji su se dogodili između čečenskih separatista i centralističke ruske vojske, glavni grad Rebuplike Čečenije Grozny za samo nekoliko godina iz ruševina se pretvorio u jedan od najljepših gradova u Ruskoj Federaciji.

Od kraja sukoba 2000. godine, koji su se dogodili između čečenskih pobunjenika i centralističke ruske vojske, glavni grad Rebuplike Čečenije Grozny za samo nekoliko godina iz ruševina se pretvorio u jedan od najljepših gradova u Ruskoj Federaciji.

Za veoma kratko vrijeme ponovo je sagrađeno više od 900 stambenih zgrada, isto toliko prodavnica, najmanje 13 mostova, obnovljen je drenažni sistem i sagrađeno 250 kilometara puteva, te su obnovljeni i osposobljeni željeznica i aerodrom.

Državni muzej Republike Čečenije, Ruski islamski univerzitet i gradski multipleks samo su neke od ponovo sagrađenih ustanova u centru grada.

Utisak modernog grada posebno ostavljaju blještavi Grozny City Towers, kompleks tornjeva visokih 150 metara u kojima se nalazi hotel s pet zvjezdica i trgovinski centar.

Obnovljeni su i vjerski objekti od kojih je najimpozantnija džamija Akhmada Kadyrova, a koja se smatra jednom od najvećih u Evropi, prenosi agencija Anadolija.

Kako danas, uistinu, izgleda Grozny prosudite sami.

Ne propustite