Senzualna i vatrena Španjolka danas slavi 42 rođendan

Senzualna i vatrena Španjolka danas slavi 42 rođendan
Penelope je glumila u filmovima najuglednijih španskih redatelja i stekla slavu u Evropi i cijelom filmskom svijetu.

Penélope Cruz španjolska je filmska glumica. U domovini je postala poznata 1990-ih, filmovima poput Šunka, šunka, Belle Époque, Djevojka tvojih snova (La niña de tus ojos) i Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre). Glumila je i u američkim filmovima kao što su Nebo boje vanilije i Bandidas. 

Za ulogu u filmu Woodyja Allena, Vicky Cristina Barcelona, nagrađena je Oscarom za najbolju sporednu glumicu za 2008. godinu, čime je postala prva Španjolka dobitnica Oscara.Također je dobitnica nagrada Goya, BAFTA, kao i nagrade Filmskog festivala u Cannesu.

Penelope je glumila u filmovima najuglednijih španskih redatelja i stekla slavu u Evropi i cijelom filmskom svijetu. Od samog početka svoje karijere etablirala se kao školski primjer senzualne i vatrene Španjolke, a to što se ne boji skinuti i na filmskom platnu pokazati svoj čari, obezbjedilo joj je armiju muških obožavalaca širom svijeta i status seks-simbola. Uprkos svim zlim jezicima, neosporno je da je vrhunski glumački talenat presudan faktor u njenom glumačkom stasavanju i trajanju.

Penelope Kruz se zabavljala sa Tomom Kruzom i Metjuom Mekonahijem, prije nego što se 2010. godine udala za Havijera Bardema, sa kojim se zabavljala od 2007. godine. 

Dizajnira nakit i torbe za jednu japansku modnu kuću, a bila je zaštitno lice komapnija „Loreal“ i „Mango“. Nekoliko godina je na različitim sajtovima birana za najljepšu ženu svijeta (2008. godina na sajtu askmen.com“ ). Godinama se bavi humanitarnim radom. Volontirala je u Ugandi i Indiji, gdje je osnovala fondaciju za podršku nezbrinutim djevojkama.

Ne propustite