Vajta: Životni put od krojača, radnika u livnici pa do najboljeg YU pjevača

Nostalgija
Vajta: Životni put od krojača, radnika u livnici pa do najboljeg YU pjevača
Godine 1978. na festivalu "Vaš šlager sezone" osvaja prvu nagradu sa pjesmom "Samo jednom srce voli." Album "Zlatna ribica" iz 1979. mu donosi veliku popularnost zahvaljujući pjevljivim refrenima bliskim zabavnoj muzici. Ploču radi sa Rankom Bobanom (koji se potpisuje kao Ivan Dropulić), tekstove je pisao Duško Trifunović, a matricu snimaju članovi splitske grupe "Metak".

Seid Memić Vajta, poznati bosanskohercegovački pjevač i zabavljač, rođen je 8. marta 1950. godine u Travniku. Otac mu se zvao Salko, a majka Ešrefa. Pohađao je osnovnu školu "Dušan Kostić" u Travniku. Nadimak Vajta dobio je po liku kapetana Vajte iz filma "Doživljaji kapetana Vajata", u kojem je glavnu ulogu igrao Gari Kuper. Otac mu je rano umro pa je kao najstarije dijete u porodici morao da preuzme njegovu ulogu i da sa 15 godina počne da radi kao momak u službi kod majstora Mustafe u Trnopolju kod Prijedora. Dok je bio u Prijedoru srce ga je vuklo Travniku i njegovoj raji, pa je došao na ideju da kao svi pravi Travničani okuša sreću u fabrici "Borac" Travnik. Nakon položenog ispita za krojača zaposlio se u "Borcu" godine 1966.

Po povratku u Travnik ubrzo počinje da pjeva u lokalnoj grupi "Veseli akordi." Na gitarijadi u Doboju 1967. Vajta je dobio prvu nagrau za interpretaciju. U to vrijeme Vajta i ostali muzičari iz grupe živjeli su samo za muziku, jedva čekajući da se ponovo pojave na bini. Tada je uglavnom pjevao pjesme svojih omiljenih grupa "The Troggs", "Monkeys" , "Spencer Davis Group" i još mnogih drugih i mislio samo o tome kako da dođe do nove ploče, kasete. Zanesen muzičkim entuzijazmom jednog dana odlučuje otputovati u Insbruk (Austrija) kod rodbine. Tamo je radio kako bi od zarađenog novca kupio nove ploče. U Austriji polaže kurs za livca i ubrzo počinje raditi u metalurškom kombinatu "Šmidl" u tirolskom mjestu Hal blizu Insbruka.

vajta6

Nakon povratka iz Austrije 1971. Vajta dizajnira, izrađuje i prodaje hipi nakit. Paralelno je pjevao sa grupom "Veziri" u Travniku gdje zamjenjuje pjevača Josipa Pejakovića, koji se kasnije posvetio glumi.

Ljubav prema muzici je mnogo jača, pa Vajta prodaje alat i nakit kako bi nastavio sa aktivnim bavljenjem muzikom. Pročulo se čak do Sarajeva o njegovim pjevačkim kvalitetima, pa ubrzo dolazi ekipa koja ga nagovara da krene sa njima u Sarajevo. Tamo će živjeti težak ali sladak život muzičara - život na rubu egzistencije. 

vajta1

Vajta smatra 1973. godinu kao početak njegove profesionalne muzičke karijere. Godine 1975. sa rok grupom "Teška industrija" snima prvu singl ploču, a s pjesmama "U.F.O." i "Karavan" i doživljava veliki uspjeh. Vajta i njegova "Teška industrija" izlaze iz anonimnosti, i postaju popularni. Životni standard im se poboljšava, počinju stalne turneje, pojavljivanje na radiju i televiziji, postaju lica koja svi prepoznaju na ulici. S ovom grupom Vajta ostaje godinu dana snimajući jedan album i nekoliko singl-ploča. Po odlasku iz "Teške industrije osniva grupu "Zmaj od Bosne" sa kojom se prvi put predstavlja 1977. na BOOM festivalu u Novom Sadu. Tada su izveli temu "Nepoznata pjesma" koja je snimljena na ploči "Boom '77". Grupa kratko djeluje i Vajta kreće u solo karijeru koju vezuje za festivale zabavne muzike.

vajta8

Godine 1978. na festivalu "Vaš šlager sezone" osvaja prvu nagradu sa pjesmom "Samo jednom srce voli." Album "Zlatna ribica" iz 1979. mu donosi veliku popularnost zahvaljujući pjevljivim refrenima bliskim zabavnoj muzici. Ploču radi sa Rankom Bobanom (koji se potpisuje kao Ivan Dropulić), tekstove je pisao Duško Trifunović, a matricu snimaju članovi splitske grupe "Metak".

vajta5

Ploča je imala platinasti tiraž, a Vajta je proglašen pjevačem godine. Pločom "Vajta 2" koju je 1980. kreirao isti tim još preciznije formuliše svoj stil: mješavina pop melodija i mekšeg roka sa jedva naglašenim elementima narodne muzike. I album "Ponoćni valcer" nastaje sa Bobanom i grupom Metak. Godine 1981. nastupa na Evroviziji s pjesmom "Lejla" i osvaja 15 mjesto. Po mnogima je jedan od najzanimljivijih bosanskih pjevača. 

Iste godine pobjeđuje na Splitskom festivalu s "Mornarevom pjesmom" i opet biva proglašen pjevačem godine. I slijedeće, 1982, Vajta je pjevač godine i pobjednik na festivalu "Vaš šlager sezone" s pjesmom "Naša pisma". Izdaje album "Tebi pjevam" i prodaje ga u platinastom tiražu. Njegova slijedeća ploča, "Kad bulbuli pjevaju" (1984), imala je zlatni tiraž, nastupi i nagrade se nižu.

vajta2

Nastupao je često na televiziji, u šou programima, kao i u poznatoj, nagrađivanoj dečijoj emisiji "Nedeljni zabavnik". Tu je Vajta glumio, pjevao i komponovao pjesme.

Igrao je i u TV šou programu za mlade "Teversenove bajke" i brojnim emisijama, uglavnom za djecu i mlade. Igrao je i u filmu "Nečista krv" Stojana Stojčića. Početkom rata u BiH seli se u Hamburg, gdje i danas živi nastavljajući se baviti muzikom.

Danas više ne nastupa tako često, pogotovo ne na ovim našim prostorima. Vajta je snimio više od 200 pjesama i radio sa najboljim kompozitorima, producentima i muzičarima.

vajta10

Uskoro i zvanično postaje penzioner! O tome je nedavno rekao: "Penziju sam zaradio u BiH, kao slobodni umjetnik uplaćivao sam socijalno i penziono i 8. marta (ove godine) idem u penziju. Moja penzija iznosit će 326 KM (oko 165 evra op.a), super!"

Bez obzira na najavljene penzionerske dane, Vajta radi na novim pjesmama koje će uskoro biti objavljene. 

vajta3

Ne propustite