Jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih historijskih ličnosti 20. stoljeća: Ruski revolucionar, državnik, pisac, osnivač komunizma i Sovjetskoga Saveza

Jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih historijskih ličnosti 20. stoljeća: Ruski revolucionar, državnik, pisac, osnivač komunizma i Sovjetskoga Saveza
Vladimir Iljič Uljanov "Lenjin" ,ruski revolucionar, državnik,pravnik, filozof i publicist; predvodnik Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji; osnivač prve Komunističke partije i Kominterne; utemeljitelj Ruske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike i Sovjetskog Saveza rođen je na današnji dan 1870.

Vladimir Iljič Uljanov "Lenjin",ruski revolucionar, državnik,pravnik, filozof i publicist; predvodnik Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji; osnivač prve Komunističke partije i Kominterne; utemeljitelj Ruske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike i Sovjetskog Saveza, rođen je na današnji dan 1870. 

Bio je na čelu vlade Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 1917. godine, i Sovjetskog saveza od 1922. do svoje smrti. Pod njegovom upravom Rusko carstvo je raspušteno i zamijenjeno Sovjetskim savezom, jednopartijskom socijalističkom državom; sva zemlja, prirodni resursi i industrija su oduzeti i nacionalizovani. Ideološki marksista, njegove političke teorije su poznate kao lenjinizam.

Rođen u porodici srednje klase u Simbirsku, Lenjin je stekao interes za revolucionarnom ljevičarskom politikom. Nakon ubistva njegovog brata Aleksandra 1887. godine, izbačen je sa državnog univerziteta u Kazanu zbog sudjelovanja u anti-carskim protestima. Slijedeće godine postaje marksista, posvećujući se radikalnoj politici.

Lenjin je odigrao veliku ulogu u organizovanju Oktobarske revolucije 1917. godine, u kojoj je boljševički državni udar izbacio Privremenu vladu prije nego što je uspostavila novu upravu. Stvoren je Savjet Narodnih komesara sa Lenjinom kao predsjednikom. Odmah je uveo radikalne zemljišne reforme i izdao dozvolu ne-ruskim narodima da stupe iz carstva, kako bi transformisao zemlju u Rusku Socijalističku Federativnu Sovjetsku Republiku.

Prepoznat kao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih historijskih ličnosti 20. stoljeća, Lenjin ostaje kontroverzna i jaka ličnost koja je podijelila svijet. Njegovi obožavaoci vide ga kao čovjeka koji se borio za prava radnika i dobrobit ljudi, dok ga kritičari vide kao osnivača diktature odgovorne za građanski rat i masovno kršenje ljudskih prava. Iako je imao visoki ugled kao osnivač Sovjetskog saveza do njenog raspada 1991. godine, on je i dalje ideološka figura marksizma-lenjinizma i ima istaknuti uticaj na međunarodni komunistički pokret.

 

Ne propustite