Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral na putu za Indiju otkrio Brazil

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral  na putu za Indiju otkrio Brazil
Na današnji dan 22. aprila 1500. godine portugalski istraživač i pomorac Pedro Álvares Cabral je na putu za Indiju otkrio Brazil.

Na današnji dan 22. aprila 1500. godine portugalski istraživač i pomorac Pedro Álvares Cabral  je na putu za Indiju otkrio Brazil.

Rođen je u Belmonteu u Portugalu, kao treći sin Fernana Cabrala, guvernera jedne provincije u Portugalu. Majka mu je pripadala potomcima prvog portugalskog kralja.

Portugalski kralj Manuel I smatrao je da Pedro treba da nastavi rad Vasca da Game, pa mu je dao zadatak da dođe do Indije i uspostavi stalne trgovačke odnose, ali i da pokrsti stanovništvo na bilo koji način, pa i korištenjem sile. Ekspedicija se sastojala od 13 brodova i 1500 ljudi. 

Flota je isplovila 9. marta 1500. iz Lisabona. Do Zelenortskih ostrva je plovio uz afričku obalu. Nakon Zelenortskih ostrva došlo je do oluje. Jedan od kapetana flote je bio prisiljen da se sa svojim brodom vrati u Lisabon. Cabral je odlučio da izbjegne oluju u Gvinejskom zalivu, pa je nastojao da plovi u jugozapadnom smjeru. Došli su 22. aprila 1500. do Brazila. Cabral se iskrcao 23. aprila. Cijelu flotu su usidrili u luci Porto Seguro. Cabral je zaključio da novootkrivena zemlja leži istočno od linije iz Tordesiljasa, po kojoj je papa podijelio svijet na španski i portugalski. Mislio je da je to neko ostrvo, pa je novoj zemlji dao ime Ostrvo pravog krsta. Ostrvo je proglasio portugalskim posjedom. Odmah je poslao jedan brod sa kapetanom Gasparom di Lemosom u Portugal da javi tu važnu vijest.

 

Ne propustite