Mjesto najveće misterije čovječanstva koje će vas ostaviti bez daha

Dobre priče
Mjesto najveće misterije čovječanstva koje će vas ostaviti bez daha
Od "Sedam svjetskih čuda" antičkog svijeta danas je preostalo samo jedno i nalazi se 15tak kilometara od prijestolnice Egipta, Kaira.

Od "Sedam svjetskih čuda" antičkog svijeta danas je preostalo samo jedno i nalazi se 15tak kilometara od prijestolnice Egipta, Kaira.

Piramide u Gizi predstavljaju spomenik čovječanstva, simbol nevjerovatnog postignuća starog preko 4.000 godina.

Najveća i vjerojatno najpoznatija piramida je Keopsova piramida, faraona Keopsa koji je vladao oko 2558. pr. Kr. - 2532. pr. Kr. Blizu nje je Velika sfinga, te Kefrenova piramida. Treća i ujedno najmanja je Mikerenova piramda.

I dan danas nije potpuno jasno kako su stari Egipćani uspjeli sagraditi ovako veličanstvene građevine prije toliko vremena, pogotovo ako se uzme u obzir da Egipćani u vrijeme izgradnje piramida nisu znali za točak.

Danas su piramide jedno od najvećih turističkih odredišta, ne samo u Egiptu, već i u svijetu.

Godišnje ih posjeti više miliona turista, a priliku za to imala je i ekipa portala Novi.ba.

Već na samom ulazu u kompleks piramida, koji se strogo čuva kako bi se piramide sačuvale od propadanja, možete osjetiti nešto posebno u sebi, neku vrstu strahopoštovanja.

Dobro, svi mi znamo za piramide, kako su nastale i šta predstavljaju, ali tek kada stanete pred jednu od njih možete dobiti jasnu sliku zašto se smatraju jednim od najvećih građevina koje je ljudska ruka ikada napravila.

Nevjerovatna simetrika, na stotine hiljada kamenih blokova, uredno naslaganih jedan na drugi, daju sliku nečeg što jednostavno mora da traje vječno.

Nakon obilaska piramida, uslijedio je odlazak do Sfinge.

Sfinga je okrenuta prema istoku, s malim hramom među šapama. 

Vjeruje se da njezino lice prestavlja faraona Kefrena ili njegova sina Djedefrua, tako da bi datum gradnje mogao biti za vrijeme četvrte dinastije (2723. - 2563. pr. Kr.). 

Sam taj osjećaj da stojite pokraj građevine koju su ljudske ruke napravile prije više od 4.000 godine daje vam osjećaj koji, garantujemo, nikada nećete zaboraviti.

 

 

Ne propustite