Američka legenda jazz muzike poznata pod nadimkom "visoka svećenica soula"

Američka legenda jazz muzike poznata pod nadimkom "visoka svećenica soula"
Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone bila je američka pjevačica, kantautorica, pijanistica, aranžerka, aktivistica za građanska prava i osvajačica nagrade Grammy.

Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone bila je američka pjevačica, kantautorica, pijanistica, aranžerka, aktivistica za građanska prava i osvajačica nagrade Grammy.

Iako nije voljela kategorizacije,  Simone se općenito stavlja među jazz muzičare, dok je sama je preferirala izraz "crnačka klasična muzika". Isprva je željela postati klasičnom pijanisticom, ali njeni radovi uz klasičnu osnovu pokrivaju eklektičan raspon muzičkih stilova, kao što su jazz, soul, američka narodna glazba, ritam i blues, gospel i pop. Njen vokalni stil (bogati alt sa širokim opsegom)  karakterizira intenzivna strast, prozračnost i karakterističan tremolo.

Poznata i pod nadimkom High Priestess of Soul (visoka svećenica soula), veliku je pozornost posvećivala muzičkom izražavanju emocija. Unutar jednog albuma ili koncerta, često bi se kretala između intenzivne sreće i tragične melanholije, što je karakteristika i njenog privatnog života koji je pogoršavao bipolarni poremećaj koji joj je dijagnosticiran sredinom 60-ih, ali je držan u tajnosti do 2004. 

Simone je snimila preko 40 živih i studijskih albuma, najveći dio između 1958. (kada je objavljen njen prvi album "Little Girl Blue") i 1974. Pjesme po kojima je najpoznatija uključuju naslove kao što su "My Baby Just Cares for Me", "I Put a Spell on You", "I Loves You Porgy", "Feeling Good", "Sinner Man", "To Be Young, Gifted and Black", "Strange Fruit", "Ain't Got No-I Got Life" i "I Want a Little Sugar in My Bowl".

Njena muzika i muzička poruka ostvarili su snažan i dugotrajan učinak na afroameričku kulturu, što potvrđuju mnogi savremeni muzičari koji ju spominju kao važan uzor: među njima su Alicia Keys, Jeff Buckley i Lauryn Hill), kao i raširena upotreba njene muzike u filmovima i remiksima.

Bolovala je od raka dojke nekoliko godina prije nego je umrla u snu u svom domu u mjestu Carry-le-Rouet, 21. aprila 2003. u dobi od 70 godina. Na njenom sprovodu bili su pjevači Miriam Makeba i Patti Labelle, pjesnikinja Sonia Sanchez, glumac Ossie Davis i stotine drugih.

Elton John je poslao cvijeće s porukom "We were the greatest and I love you" ("Bili smo najveći i volim te"). Simonin pepeo razasut je u nekoliko afričkih zemalja. Za sobom je ostavila kćer Lisu Celeste koja je danas glumica i pjevačica pseudonima Simone, a pojavila se u broadwayskoj izvedbi Aide.

 

 

Ne propustite