Engleska književnica irskog porijekla čija djela danas predstavljaju klasike

Engleska književnica irskog porijekla  čija djela danas predstavljaju klasike
Charlotte Brontë, engleska književnica rođena je na današnji dan 1816. godine. Bila je najstarija od 3 sestre Brontë koje su se bavile književnošću.

Charlotte Brontë, engleska književnica rođena je na današnji dan 1816. godine. Bila je najstarija od 3 sestre Brontë koje su se bavile književnošću.

Charlotte Brontë rođena je u Thorntonu, Yorkshire, Engleska, kao treće od šestero djece, ocu Patricku Brontëu (ranije "Patrick Brunty"), irskom Anglikanskom svećeniku, i majci Marii Branwell.

Kod kuće u Haworthu, Charlotte i ostala preživjela djeca - Branwell, Emily i Anne - počinju bilježiti živote i borbe stanara njihovih zamišljenih kraljevstava. Charlotte i Branwell pisali su o svojoj izmišljenoj zemlji - Anrgiji - a Emily i Anne pisale su članke i pjesme o svojoj - Gondal. To su bile opsežne i kompleksne sage (dijelovi manuskripta još uvijek postoje), i hranile su njihove opsesivne interese kroz djetinjstvo i ranu mladost, što ih je pripremilo za zvanja iz književnosti u kasnijem životu.

Charlotte je nastavila svoje obrazovanje u Roe Head školi u Mirfieldu, od 1831. do 1832., gdje se susrela sa doživotnim prijateljima i korespondentima, Ellen Nussey i Mary Taylor.

Tokom tog perioda (1833.), napisala je novelu Zeleni patuljak (The Green Dwarf), pod pseudonimom Lord Charles Albert Florian Wellesley. Charlotte se vratila kao učiteljica od 1835. do 1838. Godine 1839., po prvi puta se zaposlila kao guvernanta u jednoj od Yorkshirskih obitelji. Tu karijeru zadržala je do 1841. Sa Emily 1842. putuje u Bruxelles, gdje se učlanjuju u internat pod vodstvom Constatina Hegera (1809.-1896.), i njegove supruge Claire Zoë Parent Heger (1804.-1890.). U zamjenu za smještaj i tuiciju, Charlotte je predavala Engleski, a Emily glazbeno obrazovanje.

U maju 1854., Charlotte se udala za Arthura Bella Nichollsa, kapelana pod njenim ocem. Umrla je devet mjeseci kasnije, tokom prve trudnoće. Njena smrtovnica navodi tuberkulozu kao uzrok smrti, no mnogi su uvjerenja da je umrla od pretjeranog povraćanja tokom rane trudnoće. Postoje i neki dokazi kako je umrla od tifusa. 

Djela

- Jane Eyre, objavljen 1847.
- Shirley, objavljen 1849.
- Villette, objavljen 1853.
- Profesor, napisan prije Jane Eyre, no odbijen od mnogih izdavačkih kuća, izdan posmrtno 1857.

 

Ne propustite