Podsjetnik na zdrave i osvježavajuće napitke, a vremenom zaboravljene

Pića
Podsjetnik na zdrave i osvježavajuće napitke, a vremenom zaboravljene
Pola litra vode pošećerite po želji, a onda dodajte na četvrtine izrezan limun i sve stavite da se kuha. Kad tečnost uvri do pola, procijedite i pijte dok je vruća

Vruća limunada

Pola litra vode pošećerite po želji, a onda dodajte na četvrtine izrezan limun i sve stavite da se kuha. Kad tečnost uvri do pola, procijedite i pijte dok je vruća.

Boza

200px-boza-bg

Kilogram neprosijanog kukuruznog brašna prelijte sa 10 litara mlake vode. Sutradan tečnost stavite na peć da se polako kuha dva sata uz često miješanje. Nakon deset sati u smjesu umiješajte 5 dkg kvasca pa tek sutradan procijedite, zasladite, ohladite i odmah trošite.

Sok od bora

Vrhove bora ili jele (cvjetovi) slažite naizmjenično sa istom količinom šećera u teglu. Dnevno smjesu ostavite nekoliko dana na suncu. Tako radite 40 dana, a nakon toga iz smjese iscijedite sok u flaše. Borov sok možete piti razblažen s vodom uz dodatak limuna.

Sok od ruže

56de842d-29f0-4bd3-916f-29f00a0a0a6c-latice-ruza-690x480

Jedan litar vode stavite u veću staklenu teglu. Dodajte očišćene latice ruže i ostavite da tegla stoji 40 dana. Potom skuhajte jedan kilogram šećera u pola litre vode. Kada se šećer rastopi dodajte tečnost iz tegle i pustite da prokuha. Ohladite i sipajte u flaše.

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 28)

Ne propustite