Sok od rotkve za zdravu žuč, jetru i pluća

Pića
Sok od rotkve za zdravu žuč, jetru i pluća
Danas se rotkva najviše koristi kod poremećaja rada jetre i žučne vrećice. Pokazalo se da kura od soka crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu protočnost, razlaže kamenac i uravnotežuje rad žučne vrećice

Rotkva je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara lisnatu rozetu, a u drugoj sjeme. Bogatija je mineralima i mineralnim tvarima, naročito vitaminom C, zahtjevi su joj manji prema tlu na kojem se uzgaja, te ne traži posebnu obradu tla. Meso joj je bijelo, korijen okrugao i vretenast.
Najpoznatije sorte rotkve su „zimska crna” i „zimska bijela”. U medicini se koristi crna rotkva iako nema nikakve značajne prednosti pred bijelom rotkvom. Rotkva sadrži natrij, kalij, magnezij, vitamine, nigrosin, raphanol, sumporne heterozide, od kojih potječe ljutina i miris.
Danas se rotkva najviše koristi kod poremećaja rada jetre i žučne vrećice. Pokazalo se da kura od soka crne rotkve pospješuje proizvodnju žuči, povećava njenu protočnost, razlaže kamenac i uravnotežuje rad žučne vrećice – koja, stežući se, potiskuje kamenac pomiješan sa žučnom tekućinom prema crijevima, na koji način se često pridonosi prestanku zatvora (konstipacije).
Sok crne rotkve ispire žučnu vrećicu, no prije podvrgavanja toj kuri valja se svakako posavjetovati sa doktorom. Sok od rotkve bolje se podnosi ako mu se doda malo toplog mlijeka.
Ne preporučuje se učestalo uzimanje rotkve u većim količinama koje škode bubrezima. No, rotkvu je dobro jesti čim se pojavi neka zaraza. Evo šta sve liječi rotkva:
Sježe naribana rotkva pomiješana s uljem i limunovim sokom koristi se kao salata. Ne smije se soliti!
Može se jesti zaslađena medom. Pomaže u slučajevima zatvora stolice, pokvarenog želuca, slabog apetita, različitih pjega po licu i prištića na koži.
Rotkva olakšava mokrenje i ublažava nadutost trbuha, pa se zbog toga upotrebljava protiv vodene bolesti, bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, osobito protiv kamenaca i teškoća pri mokrenju. U tu svrhu pije se njezin sok ujutro natašte i navečer prije spavanja.
U slučaju hripavca i bronhitisa omekšava sluz i olakšava iskašljavanje.
Kao sredstvo za jačanje funkcije dišnih organa, iskašljavanje bronhijalnog sekreta i kao sredstvo za umirenje, naročito kod problema sa upalom bronha, kašlja i astme korisna je crna rotkva.
Ona je izvrstan antiskorbutik, stimulans u otklanjanju umora, anemije ili preopterećenosti kod male djece i odraslih.
Njena diuretička svojstva – tjera na mokrenje – priznata su u borbi protiv bolova koje izazivaju artritis, artroza, reuma i giht.
SOK ZA ŽUČNU KESU
Priprema se tako što se rotkva dobro opere, oljušti, izrenda, a zatim iscijedi u sokovniku. Sok se pije četiri do pet dana, nekoliko puta dnevno uzima se kašičica do dvije, a ukupno 1 do 1,5 dl.
Nakon toga pravi se pauza 2,3 dana, pa se postupak ponavlja da bi se ljekovito djejstvo ispoljilo u punoj mjeri.
U narodnoj medicini svježe iscijeđeni sok preporučuje se i kod neuralgija i išijalgija. Sok se utrljava u kožu duž nerva, pri čemu se na terapijski efekat ne čeka dugo.
ROTKVIN SOK PROTIV KAŠLJA I ZA PLUĆNA OBOLJENJA
Isiječe se korijen zajedno sa korom na tanke kriške i slaže u slojevima u činiju. Svaki sloj se posebno posipa šećerom, po mogućstvu smeđim u prahu. Posuda se zatim prekrije kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 24 časa.
Dobijeni sirup se procijedi i sipa u hermetički zatvorenu bočicu. Tokom dana, u jednakim razmacima, uzima se četiri do pet kašika. Terapija se sprovodi dok se zdravstveno stanje ne poboljša.

Ne propustite