Domaći sok od zove i narandže će vas oduševiti
Sastojci (za 3 litra)
- 3.5 kg šećera, 15-20 cvjetova zove, 50 g limunske kiseline, 2 limuna, 2 narandže, 2 litra vode.
Pripremanje:
Ubrane cvjetove zove dobro i pažljivo oprati, pa ih ocijediti. Limunove i narandže oprati vrućom vodom, obrisati i nasjeći na ne previše tanke kolutove. U staklenu posudu s poklopcem zapremine 5 litara staviti šećer, vodu, limunsku kiselinu, kolutove limuna i narandže i cvjetove zove. Pokriti i ostaviti da odstoji 10-14 dana, sve dok se šećer potpuno ne otopi. Svaka dva do tri dana pažljivo promiješati.
Gotov sirup procijediti kroz tanku gazu i preliti u flaše. Čuvati ga na tamnom i hladnom mjestu, pa će biti upotrebljiv tokom cijelog ljeta. Po želji i ukusu može se razrjeđivati običnom ili mineralnom vodom.
(Recept objavljen u časopisu Tajne kuhinje, broj 17)