Umro američki naučnik i državnik Benjamin Franklin - 1790. godine

Umro američki naučnik i državnik Benjamin Franklin - 1790. godine
Umro američki naučnik i državnik Benjamin Franklin - 1790. godine

Na današnji dan 1790. godine umro je američki naučnik i državnik Benjamin Franklin. Učestvovao je u pisanju „Deklaracije nezavisnosti", a kao borac za slobodu čovjeka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Kao naučnik izumio gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

 
Benjamin Franklin je bio američki naučnik i političar, borac za slobodu čovjeka, učesnik u Američkom ratu za nezavisnost, jedan od tvoraca „Deklaracije o nezavisnosti“ i američkog ustava, plodan pisac, štampar i pronalazač.
 
Kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i otkrića toka i karakteristika Golfske struje. Pored gromobrana pronašao je Franklinovu peć, bifokalne naočari i napravio je prvu mašinu za umnožavanje. Prvi je uveo ulično osvjetljenje i reorganizovao je američki poštanski sistem.
 
Njegov najpoznatiji naučni rad, vezan je za elektricitet. Razvio je model električne struje kao fluida shvatajući da je ona zapravo kretanje naelektrisanih čestica. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i „Akademiju“ koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije. Za njega se vezuje i čuveni eksperiment sa puštanjem zmaja. Tada je dokazao da je grom jedna vrsta električne varnice,piše Dnevno.rs.

Ne propustite