Metode liječenja zatvora kod beba

Mame i bebe
Metode liječenja zatvora kod beba
Donosimo Vam savjete kako i na koji način pomoći bebi koja ima problema sa zatvorom:

Donosimo Vam savjete kako i na koji način pomoći bebi koja ima problema sa zatvorom:

  • Masaža

Masaža može da pomogne u slučaju blokiranog rada crijeva. Stavite na prste malo ulja ili hidratantne kreme i, počevši od pupka, pravite kružne pokrete po stomaku u pravcu kazaljke na satu. Nastavite ako primjetite da beba uživa u tome. Dok je beba u ležećem položaju na leđima, uhvatite je za nožice i napravite kružni pokret- tako ćete pokrenuti stomačne mišiće, koji će izvršiti blag pritisak na crijeva i omogućiti pokretanje sadržaja u njima.

  • Topla kupka

Topla kupka omogućuje bebi da se opusti i lakše isprazni debelo crijevo. Kada se opusti u kadici, možete slobodno malo da joj izmasirate i stomačić. Osim toga, tokom dana, naročito u ljetnom periodu, dajte djetetu da pije što više vode ( prokuhane iz vodovoda aili specijalne, flaširane vode). Na ovaj način spriječit ćete pojavu dehidratacije i omogućiti uspostavljanje normalnog rada bebinih crijeva. Gubitak tečnosti je najčešći uzrok pojave zatvora i zato se pobrinite da beba uvijek bude dobro hidrirana.

  • Prirodne metode

Sok od suhe šljive može napraviti "čudo" kod beba mlađih od šest mjeseci, a isto dejstvo ima i četvrtina kašičice smeđeg šećera rastvorenog u 125 ml prokuhane i rashlađene vode. Kod beba starijih od šest mjeseci možete probati i s nekoliko kašičica cijeđenog soka od jabuke.

Ne propustite