Ukusan sos za piletinu: Sos od krastavaca

Prilozi
Ukusan sos za piletinu: Sos od krastavaca
Krastavce oguliti i izrendati na krupno rende, mirođiju sitno isjeckati.

Sastojci:

- 100 g putera
- 3 kašike brašna
- 5 dl mlijeka
- 1 dl pavlake
- 1/2 veze mirođije
- 2 svježa krastavca
- mješavina začina, biber

 

Priprema:

1. Krastavce oguliti i izrendati na krupno rende, mirođiju sitno isjeckati.
2. U šerpi otopiti puter a zatim dodati brašno, mirođiju i kratko popržiti.
3. Zatim sipati mlijeko, dodati začine po ukusu i kuhati na umjerenoj temperaturi mješajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
4. Pred kraj kuhanja dodati krastavce i kratko prokuhati.
5. U gotov sos dodati pavlaku i polako promješati.


Savjet plus: Kada pavlaku dodate u sos, više ga ne možete podgrijavati da ne bi prokisao.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20)

Ne propustite