Google ulaže u SpaceX: Cilj je masovni pristup internetu

Nauka i tehnologija
Google ulaže u SpaceX: Cilj je masovni pristup internetu
Izgraditi svjetsku mrežu koja će omogućiti masovan pristup internetu

Google bi trebao uložiti milijardu dolara u svemirski operater SpaceX, koji bi mu ulaganje "vratio" podrškom u izradi svjetske mreže sa masovnim pristupom internetu.

Tom investicijom bi vrijednost SpaceX, koji je lansirao kanadsko-američki biznismen Elon Musk, mogla biti veća od 10 milijardi dolara, objavili su Information i Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovani izvor. 

Cilj Googlea, međutim, nije podrška SpaceX u osvajanju Marsa, što je jedan od Muskovih ciljeva. 

Web pretraživač želi oslonac u operateru sposobnom da ga podrži u ambiciji izgradnje svjetske mreže koja će omogućiti masovan pristup internetu, objavljeno je danas na websiteu lesechos.fr. 

Google, da bi to učinio, već ima program PL (Projet Loon) čiji je cilj formiranje takve mreže uz pomoć flote relejnih balona lansiranih u više dijelove atmosfere. 

To je program koga bi Google možda htio pojačati mrežom satelita smještenim u niže dijelove orbite, po ugledu na projekat WV (WorldVu). 

Google bi investicijom od milijardu dolara mogao obezbijediti privilegovan pristup jednom svemirskom operateru. 

To je način da pretraživač postane još nezaobilazniji akter u digitalnoj oblasti, obezbjeđujući pristup internetu čak i u najsiromašnijim i najudaljenijim dijelovima svijeta.

Ne propustite