Rođen Sima Pandurović: Jedan od osnivača srpske moderne

Rođen Sima Pandurović: Jedan od osnivača srpske moderne
Sima Pandurović je bio pjesnik, estetičar, esejista, kritičar, dramatičar i prevodilac

Sima Pandurović je bio pjesnik, estetičar, esejista, kritičar, dramatičar i prevodilac. Javio se s pjesmama s početkom XX vijeka sa pjesnicima pesimizma (Milan Rakić, i Vladislav Petković Dis), pod uticajem prokletih pjesnika (Šarl Bodler, Edgar Alan Po).

 
Sima Pandurović je rano počeo da piše pjesme, a istovremeno je radio na izdavanju i uređivanju časopisa. Još kao student, sa grupom književnih istomišljenika, osnovao je časopis „Polet“, zatim sa Disom uređivao „Književnu nedelju“, a poslije Prvog svjetskog rata osnovao časopis „Misao“ koji je uređivao zajedno sa Velimirom Živojinovićem Masukom.
 
Pandurevićevo književno djelo je obimno i raznovrsno: „Posmrtne počasti“, „Dani i noći“, a 1910. godine je u Narodnom pozorištu u Beogradu prikazana njegova drama „Na zgarištu“, koju je napisao sa Kostom Petrovićem.
 
Za vrijeme Prvog svjetskog rata Društvo hrvatskih književnika izdalo mu je sabrane pjesme pod naslovom „Okovani stihovi“. Po oslobođenju ova zbirka je dopunjena i objavljena u Beogradu pod naslovom Stihovi.
 
Posljednja njegova zbirka pjesama „Pesme“, sadrži 109 pjesama koje je on sam izabrao uz izjavu da sve ostalo što je napisao u stihu odbacuje kao da nije napisano. Jedna od njegovih poznatijih pjesama je „Svetkovina“, piše Dnevno.rs.

Ne propustite