Na današnji dan preminuo njemačko-engleski barokni kompozitor poznat po svojim oratorijima i operama

Na današnji dan preminuo  njemačko-engleski barokni kompozitor poznat po svojim oratorijima i operama
Četrnaestog aprila 1759. godine preminuo je Georg Friedrich Händel, njemačko-engleski barokni skladatelj najpoznatiji po svojim oratorijima i operama.

Četrnaestog aprila 1759. godine preminuo je Georg Friedrich Händel, njemačko-engleski barokni kompozitor najpoznatiji po svojim oratorijima i operama.

Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je oratorij Mesija koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova. Od njegovih instrumentalnih djela najznačajnija su Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet. 

Na njega su utjecali talijanski barokni kompozitori, te najznačajniji engleski barokni kompozitor, Henry Purcell, pa je njegova muzika upravo zbog toga izvršila velik utjecaj na mnoge kompozitore među koje spadaju i Haydn, Mozart i Beethoven.

Među Händelov opus spadaju 42 opere, 29 oratorija, preko 120 kantata, tria i dueta, mnogobrojne arije, komorna muzika, velik broj ekumenskih djela, ode i serenate, te 16 koncerata za orgulje. Njegovo najpoznatije djelo, oratorij Mesija, zajedno sa zborom Aleluja, danas predstavlja jedno od najpopularnijih vokalno-instrumentalnih djela i jedno od najizvođenijih djela tokom Božića. Još neka popularna djela su mu concerti grossi opus 3 i opus 6, skladba "Kukavica i slavuj", te 16 suita za instrumente s tipkama od kojih je najpopularnija "Harmonični kovač".

Händel je u svoja djela počeo uvoditi instrumente koji tada nisu bili česti: viola d'amore i violetta marina ("Orlando"), lutnja ("Oda danu svete Cecilije"), trombon ("Šaul"), klarinet i kornet ("Tamerlan"), tiorba, francuski rog ("Glazba na vodi"), kontrafagot, viola da gamba, zvona, orgulje i harfa ("Julije Cezar", "Aleksandrova gozba"). 

 

 

Ne propustite