Baš za vas: Sobne biljke koje ne možete ubiti

Sve za dom
Baš za vas: Sobne biljke koje ne možete ubiti
U savremenom, užurbanom načinu života sigurno nemate vremena misliti i na održavanje sobnih biljaka.

Baš za vas: Sobne biljke koje ne možete ubiti 

U savremenom, užurbanom načinu života sigurno nemate vremena misliti i na održavanje sobnih biljaka. Međutim biljke koje vam mi predlažemo ne zahtijevaju mnogo pažnje. One će vam čak biti zahvalne na zanemarivanju. 

Ficus elastica je jedna od najpoznatijih sobnih biljaka i možete je naći u skoro svim cvjećarama u Bosni i Hercegovini. Ovu biljku je potrebno samo jednom sedmično zalijevati, otporna je na nametnike i dugog je vijeka. Ako vam listovi počnu žutjeti promjenite mu mjesto. 

Fitonija je ukrasna puzavica koja također ne voli često zalijevanje. Može nekoliko puta izdržati da klone i da pomislite da je uginula, ali zalijevanjem ona se "vraća u život". 

Puzavi filadendron je jako lijepa biljka, a jednostavna za održavati. Dobro podnosi i svijetlije i tamnije prostorije. Ukoliko je budete puno zalijevali ( više od jednom sedmično) listovi će mu početi otpadati i uvenut će.

Zamioculcas zamifolia je prava biljka za vas ukoliko vam prostorije nisu osunčane i traži minimalnu vlagu. Njezin korijen i peteljke imaju sposobnost pohrane vode pa ovoj biljci ne treba voda ni kada joj je zemlja suha. Ukoliko joj naštetite prekomjernim zalijevanjem te joj listovi počnu otpadati ostavite je mjesec dana bez vode kako bi se oporavila. 

 

Ne propustite