Prvi do Tita: Dan kad je rođen jedan od najuglednijih bosanskih političara

Prvi do Tita: Dan kad je rođen jedan od najuglednijih bosanskih političara
Džemal Bijedić rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice, a bio je jugoslavenski političar, bliski saradnik Josipa Broza Tita.

Džemal Bijedić rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice, a bio je  jugoslavenski političar, bliski saradnik Josipa Broza Tita.

Bilo je to prvo muško dijete najstarijeg sina Bajramage Bijedića, koji je 1914. godine preselio iz Gackog u Mostar, Adema i supruge Zarife. Džemalu je bilo tek nešto više od godinu dana kada mu umire otac, tako da svu brigu o obitelji preuzima majka Zarifa, stric Bećir i njegova supruga Zineta.

U rodnom gradu završio je školu, a potom i gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu.

U oktobru 1939. godine u Beogradu je primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Zatvaran je četiri puta, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine. 

Uvijek uz Tita, govorilo se kao o njegovom mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće.

1977. godine poginuo je u avionskoj nesreći iznad  gradića Kreševa, u avionu koji se kretao iz Beograda za Sarajevo zbog loših vremenskih uslova.

Iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji nosi njegovo ime.

Ne propustite